به گزارش پگاه خبر؛ مدیریت شهری در کلان شهری مانند شیراز، بایستی پاسخگوی شهروندانی باشد که مالیات و عوارض نوسازی و توسعهی شهر را پرداخت میکنند و شهروندان هم بایستی از حق مطالبهگری و نظارت خود نسبت به مدیران شهری و مجلس شورای محلی که برمیگزینند برخوردار و خود را محق بر این حق نظارتی […]
به گزارش پگاه خبر؛ مدیریت شهری در کلان شهری مانند شیراز، بایستی پاسخگوی شهروندانی باشد که مالیات و عوارض نوسازی و توسعهی شهر را پرداخت میکنند و شهروندان هم بایستی از حق مطالبهگری و نظارت خود نسبت به مدیران شهری و مجلس شورای محلی که برمیگزینند برخوردار و خود را محق بر این حق نظارتی بدانند و به آن مقید باشند.
مشارکت و ساخت شهری، مسیری دو طرفه است که ماهیتی خدماتی و خصلتی محلی-اجتماعی دارد و بههیچ وجه نبایستی از منظر سیاسی صرف به آن نگاه کرد. اصل مهمی که متأسفانه در شهر شیراز و در دورههای مختلف مدیریت شهری طی این چند دوره، مغفول مانده و مشارکت مردمی را ناقص و ابتر رها کرده است.
رشد اقتصادی در هر کشوری، به عملکرد شهرها و تبیین نمودار توسعه توسط مدیریت شهری آن کشور وابسته است و این درحالی است که در ایران، شهرها و بخصوص کلانشهرهایی مانند شیراز، درگیر مشکلات مدیریت چندگانه و موازی کاری سازمانی، معضلات زیستمحیطی، حاشیهنشینی، فساد اداری و مدیریتی، فقر فزاینده، اقتصاد سیاه زیرزمینی، طبقهبندی اجتماعی و افزایش فاصلههای طبقاتی بین پایین و شمال شهر به دلیل عدم توازن در توزیع عادلانه خدمات و ثروت در سطح شهر و … هستند و با توّجه به اینکه در کلان شهر شیراز، ضعف مدیریت شهری، بهصورت فزایندهای به مشکلات و موانع فوق در جهت توسعه و نشاط شهری در شهر شیراز دامن زده است.
افراط در سیاست بازی و وابستگی حزبی و جناحی در هر دو طیف چپ و راست، در کنار مشکلات عدیدهی ساختاری که کلان شهر شیراز درگیرشان هست، باعث شده است که مدیران شهری در شیراز عملکرد ضعیفی در امر توسعه و حیات شهری شیراز داشته باشند.
مادامی که مدیران شهری درگیر سیاست بازی و مقاطعهکاریهای حزبی و فردی باشند و شهروندان را در تصمیمگیریهای شهری دخالت ندهند، متأسفانه وضعیت به همین منوال خواهد ماند.
به نظر میرسد برای داشتن شهری سالم با شهروندانی قانونمند و مدیریتی کارآمد، به یک منطق قوی نیاز داریم تا میان مدیران شهری و شهروندان، رابطهای مفید و مثبت ایجاد نماید. این منطق قوی، یقیناً میتواند در بهبود و بالا بردن بهرهوری مدیریتی در مدیریت شهری مفید باشد و ملزومات مدیریت شهری کارآمد را فراهم نماید.
از ملزومات و ویژگیهای این منطق ارتباطی، میتوان به شفافیت در عملکرد مدیران و فراهم آوردن زمینههای لازم برای امکان نظارت دقیق شهروندان بر هزینهکرد مالی و انجام منطقی پروژههای عمرانی با اولویتهای مشخص، عدالت در توزیع منابع، استفادهی بهینه از منابع فنی، انسانی و مالی در هر دو بخش خصوصی و دولتیِ در اختیار ساختار مدیریت شهری و از همه مهمتر تبعیت مدیران شهری از یک برنامهی مدون مشخص و عملیاتی در چهار حوزهی مدیریت زمین، زیرساختها، امور مالی و محیط زیست و البته با اولویت دادن به بوم فرهنگ و کنشهای هنجاری اجتماع در کنار آگاهی بخشی و تقویت فرهنگ عمومی، افزایش سطح مطالبهگری جمعی شهروندان و … اشاره نمود.
بنابراین، اگر خواستهای شهروندان و توقعات آنها، در طی فرایند تصمیمگیری و تصمیمسازی دخالت داده شوند و به معنای واقعی کلمه، شهر و مدیریت شهری آن بهصورت مستقیم و یا غیر مستقیم در اختیار شهروندان قرار گیرد، یقیناً بسیاری از مشکلات و معضلات فعلی که شهر شیراز درگیر آن است، حل شده و شاهد مدیریت شهری کارآمد در کلان شهر شیراز خواهیم بود.
دکتر مجتبی اشرافی
انتهای پیام/
لینک کوتاه :
https://pegahekhabar.ir/?p=18611