سومین مرحله رهاسازی از آب سددرودزن اردیبهشت ماه آغاز می‌شود
سومین مرحله رهاسازی از آب سددرودزن اردیبهشت ماه آغاز می‌شود

به گزارش پگاه خبر؛مرحله سوم رهاسازی آب از سد درودزن در اردیبهشت ماه با حدود ۸۰ میلیون مترمکعب انجام می‌شود. شهرستان‌های مرودشت، خرامه و زرقان با سطح زیرکشت بیش از ۱۰۰ هزار هکتار و تولیدی بالغ بر ۴۵۰ هزار تن گندم و جو یعنی بیش از ۲۵ درصد کل تولید استان، از قطب‌های اصلی تولید […]

به گزارش پگاه خبر؛مرحله سوم رهاسازی آب از سد درودزن در اردیبهشت ماه با حدود ۸۰ میلیون مترمکعب انجام می‌شود.

شهرستان‌های مرودشت، خرامه و زرقان با سطح زیرکشت بیش از ۱۰۰ هزار هکتار و تولیدی بالغ بر ۴۵۰ هزار تن گندم و جو یعنی بیش از ۲۵ درصد کل تولید استان، از قطب‌های اصلی تولید محصولات کشاورزی در استان هستند.

در طی سالیان گذشته کم بارشی و تداوم خشکسالی‌ها سبب شده بود که کشاورزی در این شهرستان‌ها به ویژه شهرستان خرامه و زرقان با مشکلات بسیاری روبه‌رو باشد و کشاورزان نیز در چندین نوبت گلایه و اعتراض خود را به روش‌های مختلف به گوش مسئولان استانی رساندند.

از آنجا که این شهرستان‌ها در حوزه آبریز سد درودزن محسوب می‌شوند بخشی از آب کشاورزی خود را از سد دریافت می‌کردند. براساس اطلاعات موجود آب کشاورزی از دو طریق از این سد خارج می‌شود، یکی از شبکه بتونی درودزن که همان شبکه مدرن و ویژه شهرستان مرودشت است و دیگری از طریق رودخانه کر که در نهایت به دریاچه بختگان می‌رسد و زمین‌های زراعی زرقان و خرامه را نیز مشروب می‌کند.

با توجه به خشکسالی‌ها و اهمیت خواسته کشاورزان مبنی بر اختصاص حقابه از سد برای زمین‌های زراعی در خردادماه ۹۵ کارگروه بررسی رهاسازی آب سد درودزن استان فارس با حضور دستگاه‌های مسئول برگزار و تصمیم بر این شد که بخشی از آب سد درودزن به زمین‌های کشاورزی در حوزه ۳ شهرستان اختصاص یابد.

این مسئله با کش و قوس‌های فراوان مطرح بود تا اینکه در دی ماه سال گذشته نخستین مرحله رهاسازی آب از سد درود زن انجام شد. بر اساس اطلاعات آب منطقه‌ای استان فارس در مرحله نخست در دی و بهمن ۹۹ حدود ۱۴۷ میلیون مترمکعب از سد درودزن رهاسازی شد.

دومین مرحله رهاسازی آب از سد فروردین ماه امسال بود که ۱۱۰ میلیون مترمکعب رهاسازی شد و آب رهاسازی شده از سد درودزن پس از طی مسیر حدود بیش از ۱۶۰ کیلومتری رودخانه کر تا آخرین نقطه رودخانه جهان آباد خرامه در اختیار کشاورزان این مناطق قرار گرفت.

آنگونه که شریفی، مدیر روابط عمومی آب منطقه‌ای استان فارس اعلام کرد، مرحله سوم نیز در اردیبهشت ماه با حدود ۸۰ میلیون مترمکعب انجام می‌شود.

میزان رهاسازی آب از سد درودزن و  میزان سطحی که باید با این آب زیر کشت رود براساس مصوبات کارگروه کشاورزی استان است که با توجه به این سه مرحله کشاورزان باید ۴۶ هزار و ۸۰۰ هکتار را زیر کشت ببرند.

اما اتفاقی که اکنون رخ داده و موجبات برخی از نگرانی‌ها را فراهم کرده است کشاورزان مناطق مذکور ۱۵۰ هزار هکتار یعنی بیش از سه برابر میزان مصوب به زیر کشت برده‌اند. شریفی در این باره و نگرانی‌های ایجاد شده می‌گوید: کشت بیش از حد در مناطق محدوده رودخانه کر در شهرستان‌های مرودشت، خرامه و زرقان باید از سوی سازمان جهاد کشاورزی استان مدیریت تا آب به میزان عادلانه‌ای توزیع شود.

تا تاریخ ۱۷ فروردین ماه امسال حجم آب قابل استفاده در سد درودزن در سال آبی جاری ۲۱۲٫۳ میلیون مترمکعب بوده که این رقم در سال گذشته ۲۶۱٫۸ بوده است که کاهش حدود ۵۰ میلیون مترمکعبی را نشان می‌دهد و همین مسئله نیز به نگرانی‌ها دامن می‌زند.

در همین رابطه امیر اسلامی، مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی استان فارس گفت: از نظر جهاد کشاورزی ما نمی‌توانیم به کشاورزان امر کنیم که زمین خود را کشت کند یا نکند؛ اغلب کشاورزان به امید باران این کشت را انجام داده‌اند.

وی معتقد است که جهاد کشاورزی موظف است میزان آب مشخص شده را میان کشاورزان به عدالت توزیع کند اینکه با همان میزان آب کشاورزان ۴۶ هزار هکتار مصوب را بکارند یا ۱۵۰ هزار هکتار دیگر در حوزه اختیار جهاد کشاورزی نیست.

اسلامی می‌گوید: جهاد کشاورزی بر مبنای وظیفه خود آب را توزیع کرده و سهم هر شهرستان نیز مشخص است و اگر کشاورزان سطح زیرکشت را افزایش داده باشند و در آینده آبی به آنها نرسد، مسئولیتش به عهده خودشان است و همه چیز در این امر به نحوه مدیریت آب بستگی دارد.

مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی استان فارس معتقد است اگر مدیریت آب در شهرستان‌ها به نحوی باشد که براساس همین میزان آب زمین‌های بیشتری مشروب شود، نمی‌توان مانع کشاورز شد.

با این حال اسلامی با تایید این مسئله که این حجم آب کفاف همه سطح زیرکشت را نمی‌دهد، می‌افزاید: جهاد کشاورزی نیز اهرم قانونی برای اینکه به کشاورز بگوید چه میزان از زمین زراعی‌اش را کشت کند یا نه، ندارد.

وی درباره رهاسازی آب در سال زراعی آینده نیزگفت: اگر بارش باران و نزولات جوی مناسب و مطلوب باشد و آب منطقه‌ای نیز شرایط را مساعد ببیند براساس تصمیم کارگروه که در شهریور هر سال برگزار می‌شود، می‌توان مازاد آب سد درودزن را به کشاورزان اختصاص داد.

 سد درودزن از منابع اصلی تامین آب شرب شهرستان‌های شیراز و مرودشت است و نخستین کاربرد آب پشت سد نیز آب شرب پس از آن صنعت و در مرحله سوم کشاورزی است.

انتهای پیام/