مصرف دخانیات یک عامل خطر برای بسیاری از بیماری هاست و سالانه موجب مرگ بیش از هشت میلیون نفر در جهان می شود. با استناد به اطلاعات منتشر شده از سوی سازمان جهانی بهداشت، مصرف دخانیات به عنوان یک عامل خطر برای هرگونه عفونت دستگاه تنفسی تحتانی به شمار می آید و ویروسی که بیماری […]
مصرف دخانیات یک عامل خطر برای بسیاری از بیماری هاست و سالانه موجب مرگ بیش از هشت میلیون نفر در جهان می شود.
با استناد به اطلاعات منتشر شده از سوی سازمان جهانی بهداشت، مصرف دخانیات به عنوان یک عامل خطر برای هرگونه عفونت دستگاه تنفسی تحتانی به شمار می آید و ویروسی که بیماری کووید ۱۹ را ایجاد می کند نیز در درجه نخست، سیستم تنفسی را تحت تاثیر قرار می دهد، به ریه ها حمله می کند و باعث بروز آسیب خفیف تا شدید تنفسی می شود، بنابراین مصرف کنندگان دخانیات در معرض خطر شدید عوارض ناشی از ابتلا به ویروس کرونا هستند.
وقتی قلیان به یاری کرونا می آید
از سوی دیگر با توجه به اینکه مصرف قلیان، به طور معمول فعالیتی است که در گروه ها و محیط های عمومی انجام می شود، خطر انتقال بیماری ها را افزایش داده و موجب تشدید خطر انتقال ویروس کرونا در محیط های اجتماعی می شود، عبور دود قلیان از مسیر مشترکی که در ساختار قلیان وجود دارد، شامل قسمت دهانی، شیلنگ و جام، به ویژه در اجتماعات و محیط های عمومی موجب بقای میکروارگانیسم های منتقل شده از افراد مصرف کننده در این قطعات می شود.
در زمان شیوع بیماری کرونا ویروس شایعاتی از سوی عوامل صنایع دخانی رواج پیدا کرد که حاکی از تاثیر مصرف دخانیات بر کنترل و پیشگیری ابتلا به کرونا ویروس بود، متاسفانه بعضی افراد نیز آن را باور کرده و شرایط را برای سلامت خود دشوارتر کردند. مصرف دخانیات در دوران شیوع کرونا به دلایلی مانند دورکاری افراد و نیز استرس ناشی از بیماری و اوقات فراقت بیشتر ناشی از قرنطینه در برخی نقاط جهان افزایش پیدا کرد، این در حالی است که مصرف سیگار و قلیان نه تنها برای افراد سودی در مواجهه با بیماری های ویروسی تنفسی از جمله ویروس کووید ۱۹ ندارد، بلکه وضعیت را حاد و خطرناک تر می کند.
کووید ۱۹، تهدیدی جدی برای جان مصرف کنندگان مواد دخانی
براساس مطالعات اولیه، افراد مصرف کننده مواد دخانی و محصولات توتون و تنباکو که به COVID-۱۹ مبتلا می شوند، ۱۴ برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری به درمان شدید نیاز دارند و دو برابر بیشتر جان خود را از دست می دهند.
استفاده از هر نوع محصول دخانی می تواند آسیب جدی به اعضا و فرآیندهای بدن از جمله سیستم دفاعی، سیستم قلبی عروقی و سیستم تنفسی وارد کند. ویروس کرونا نیز قادر است چنین آسیب ها و مشکلاتی را برای بدن ایجاد کند.
اطلاعات به دست آمده از تجربیات کشور چین در خصوص بیماری کووید ۱۹ حاکی از آنست افرادی که بیماری های زمینه ای از جمله مشکلات قلبی عروقی و یا تنفسی ناشی از مصرف دخانیات داشتند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به کروناویروس و یا علایم شدیدتری از این بیماری بودند.
استفاده از قلیان، علاوه بر افزایش احتمال فرصت کافی برای گسترش بیماری کووید ۱۹، افزایش خطر انتقال سایر عوامل عفونی از جمله ویروس های تنفسی، ویروس هپاتیت C، ویروس اپشتین – بار (که می تواند موجب چند نوع سرطان شود) ویروس تبخال، سل، هلیکوباکتر پیلوری (عامل ایجاد بیماری زخم معده و بیماری های گوارشی) و انواع قارچ های بیماری زا را به همراه دارد.
«شهلا کوثری»؛ کارشناس سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز