مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس از روزهای پرباری که در انتظار هنرمندان و فرهنگوران فارس است خبر داد و اعلام داشت: شهدا به عنوان قهرمانان واقعی برای مردم ارزشمندند و تسهیل، پیشرفت و تقویت فرهنگ در شهرستانها با قرارگاه شهید آوینی و ارتقای سرانه سینمایی شیراز با پردیس نگین، مشیر، تارخ و صدرا در حال اجرا می باشد.
به گزارش پگاه خبر به نقل از خبرنگار عصر مردم، اگرچه شعار سال ۱۴۰۳ همانند شعار سالهای گذشته، رنگ و بوی اقتصادی دارد که بیانگر اهمیت توجه به تولید ملی و نقش حیاتی مشارکت همگانی مردم در تحقق این هدفگذاری ملی است، اما برخی معتقدند این شعار تنها یک مقوله اقتصادی و مربوط به تولیدات در حوزه اقتصادی نیست بلکه جهش در تولید میتواند با مشارکت مردم در عرصه فرهنگ و هنر نیز رقم بخورد. متولیان فرهنگی فارس نیز معتقدند تحقق این شعار در عرصه فرهنگی و توسط هنرمندان و فرهنگوران نیز امکانپذیر است و گواه آن برنامههای ویژهای است که بیش از پیش در دستور کار اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار گرفته است. در این رابطه با حمیدرضا قانعی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس به گفتگو پرداختیم تا در جریان برنامههای فرهنگی هنری استان قرار بگیریم.
شعار «جهش تولید با مشارکت مردم» چه تغییراتی در برنامههای اداره ارشاد فارس به عنوان متولی فرهنگ استان ایجاد کرده است؟
مقام معظم رهبری با مطرح کردن شعار سال مسیر حرکت مدیران را در حوزههای مختلف مشخص کرده و به آن جهت میدهند. اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه جهش تولید با مشارکت مردم تکلیفی دارد و آن تبلیغ و ترویج خود شعار است که باید توضیح داده و تشریح شود و آن را به گفتمان ساری و جاری در بخشهای مهم جامعه تبدیل کند. همچنین طی سه ساله دولت آقای رئیسی برای به میدان آمدن مردم در عرصه فرهنگ اتفاقات موثری رقم خورده که یکی از این اتفاقات حرکت کلان عرصه فرهنگ با مشارکت مردم است. با این رویکرد از دستگاه فرهنگی خواسته شده تا در موضع ستادی باقی بماند و اجرا را به موسسات فرهنگی مردمی بسپارد؛ اعم از موسساتی که در ارشاد ثبت شده، گروههای مردمی، مساجد، فعالین حوزههای رسانهای و مطبوعاتی، حوزه فیلمسازی و نمایش و ….که اداره ارشاد تلاش نموده با قرار گرفتن در کنار آنها و بسترسازی مناسب، مشارکتها را افزایش دهد. چرا که افزایش مشارکتها موجب جهش تولید خواهد شد. این راهبرد کلی در سه ساله دولت پیگیری شده و از ابتدای سال تلاش شده با تشکیل قرارگاههای ویژه اعتبارات حوزههای فرهنگ و هنر از طریق مجموعههای مردمی توزیع شود تا منویات رهبری بیشتر محقق شود.
مهمترین رویدادهای فرهنگی هنری که تا پایان سال جاری برگزار خواهد شد؛ کدامند؟
خوشبختانه فارس در سال جاری با برگزاری سه رویداد خاص، سال پرباری برای هنرمندان و فرهنگوران خواهد داشت. رویدادهایی که در سالهای گذشته به دلایلی چون کمبود و عدم وجود اعتبار به تعطیلی رسیده بود اما با تلاش و پیگیری، موفق به احیای آنها شدیم. از جمله جشنواره دوسالانه خوشنویسی، فیلم شیراز و جشنواره دوسالانه کتاب که از رویدادهای مهم امسال است و برنامهریزی برای برگزاری باشکوه این رویدادها درحال انجام است.
به برنامههایی که از ابتدای سال جاری برگزار شده نیز اشارهای بفرمایید.
امسال علاوهبر برنامههای مناسبتی به مبحث تولید محتوا ورود کرده و به صورت جدیتر در این خصوص سرمایهگذاری کردیم. برنامههای بسیاری از ابتدای سال تاکنون اجرا شده از جمله در هفته فرهنگی هنری سعدی که از رویدادهای ثابت است و اداره فرهنگ و ارشاد دبیری آن را به عهده دارد که با حضور معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد و مهمان بینالمللی در استان فارس و دیگر استانها برگزار شد و به برنامههای ویژهای اختصاص داشت و اجرای مشترک ارکستر سمفونیک تاجیکستان و فارس از جمله آنها بود. گرامیداشت روز شیراز، برنامه محفل انس با قران، جشنواره گروههای کر در ایران، بزرگداشت حضرت آیتالله نجفی لاری، رویدادهای ساری و جاری برنامه آیینهها که به شرححال شعرای پس از حافظ و سعدی میپردازد و به صورت هفتگی تاکنون در ۱۰ هفته برگزار شده و جنس برنامه تولید محتوا است. بزرگداشت حضرت احمدبنموسی، هفته هنر انقلاب از رویدادهای مهم استان که چهره فرهنگی هنری سال معرفی میشود، سومین سوگواره آیینها، نواها و آواهای عاشورایی از جمله برنامههای کلی اجرا شده است.
به نظر میرسد ارشاد توجه ویژهای به رویدادهای شعری دارد؛ در این مورد توضیح دهید.
نگاه ما همه جانبه است و برنامههای اجرا شده نشان میدهد که به تمام شاخههای فرهنگ و هنر پرداخته شده است. اما ظرفیت استان فارس در شعر به شدت بالاست و به این دلیل تمرکز بیشتری بر آن وجود دارد. امسال در قالب قرارگاه شهید آوینی از رویدادهای شعری بسیاری در استان حمایت کردیم تقریباً رویداد شعری در استان نداریم که مورد حمایت قرار نگرفته باشد. بیش از ۲۰ رویداد و محفل شعر آیینی استان مورد حمایت قرار گرفتند؛ مثل شب شعر عاشورای استهبان، ماهساقی ارسنجان، شب شعر فاطمی و سوگواره شعر مجتبوی در داراب شب شعر علوی در جهرم، همچنین کنگره ملی شعر «فضلبنآفتاب»در جهرم، شب شعر رضوی در اقلید و مجموعه دیگری از رویدادهای شعرگونه.
به تولید محتوا اشاره نمودید رویکرد شما در این مورد چیست؟
رویکرد ما در تولید محتوا توجه بیشتر به مفاهیم کمتر پرداخته شده است و یکی از مفاهیمی که در جایگاه والایی قرار دارد اما کمتر بدان پرداخته شده بحث شیراز، سومین حرم اهل بیت(ع) و جایگاه ویژه حرم شاهچراغ(ع) است که به همین مناسبت با همکاری هنرمندان استان نماهنگ «کاکوی امام رضا(ع)» ساخته و در دهه کرامت از آن رونمایی شد که مورد اقبال عمومی قرار گرفت. همچنین مجموعه کارهایی که به صورت پیوسته برای فضای مجازی تهیه کردیم که در فواصل مشخص از آنها استفاده خواهد شد.
درخصوص کنگره امیران و سرداران ۸ سال دفاع مقدس بیشتر توضیح دهید.
کنگره امیران و سرداران ۸ سال دفاع مقدس و ۱۵ هزار شهید فارس از رویدادهای مهم و ارزشی است که اداره کل ارشاد استان به عنوان دبیر کمیتههای فرهنگی و کمیته مجازی این کنگره در حال تولید محتوای فرهنگ ایثار و شهادت با استفاده از ظرفیت هنرمندان بومی است و امیدواریم این رویدادها موجب تقویت روحیه ایثار و شهادت در جامعه شود.
به تقویت روحیه ایثار و شهادت در جامعه اشاره نمودید؛ به نظر شما بهتر نیست برای فرهنگسازی با آموزش و پرورش ارتباط موثرتری داشته باشید؟
طبیعتاً باید کنار آموزش و پرورش قرار بگیریم چون آنها ذائقه مخاطب خود را بهتر میدانند و باید در جهت تسهیلگری بیشتر تلاش نماییم. این اتفاقات در قالب تفاهمنامههایی رقم خورده است و امسال در بخش آموزش دانشآموزی پررنگتر ورود کردهایم تا موسساتی از ارشاد که موضوع کودک و نوجوان دارند، مورد حمایت ویژه قرار بگیرند.
اتمسفری که در آن زیست میکنیم مولفههای ایثار و شهادت ارزش شناخته میشود و از جنس فرهنگ عمومی است و برای تقویت آن کارهای مختلف میتوان انجام داد از جمله الگوسازی شهدا و زندگی آنها که در قالب مستندها و فیلمهای کوتاه ساخته میشود، همچنین در کتابها، برنامههای گرافیکی، موسیقی و یادوارههایی که مکرراً برگزار میشود؛ اداره فرهنگ و ارشاد با بسترسازی و تسهیلسازی تلاش میکند در برگزاری کنگرهها و یادوارها نقش موثری ایفا کند.
نظر شما درخصوص میزان علاقهمندی مردم به حوزه شهید و شهادت چیست؟
شاید ارزیابی کمی یا کیفی از میزان علاقهمندی مردم به حوزههای شهید و شهادت نداشته باشیم ولی در جامعه ایرانی بهرغم تمام دگردیسیهایی که اتفاق افتاده و تنوعی که وجود دارد؛ همچنان شهدا به عنوان قهرمانان واقعی برای مردم ارزشمندند و نشان میدهد که از ۴۰ سال پیش تاکنون تمام این برنامهها در اذهان نسل جدید به عنوان یک ارزش شکل گرفته است و مهم این است که پرداختن به مفهوم جهاد، ایثار و شهادت تاثیر خود را در جامعه داشته و خواهد داشت.
نظر شما درخصوص نیاز جامعه به قهرمانانی که درحال حاضر در جامعه زندگی میکنند؛ چیست؟
جامعه بدون قهرمان جامعه زندهای نیست و حتماً به قهرمان نیاز دارد. تفکیک قهرمان زنده یا قهرمانی که زنده نیست؛ مسئله واقعی نیست. در واقع شهدا و نقشآفرینی آنها زندگی ما را متاثر کرده و در مسیر پیش رو، حتماً نقشآفرینی آنها تاثیر دارد. کما اینکه اگر شهدا نبودند و دفاع نمیکردند این اتفاقات در عرصه دفاع مقدس رقم نمیخورد و وضعیت جامعه مشخص نبود. حوزه تاثیر آن قهرمانیها همچنان در زندگی ما ساری و جاری است؛ اما قهرمانانی هنوز در جامعه حضور دارند که ممکن است جنس آنها متفاوت باشد. بیتردید جامعه به الگو نیاز دارد تا آنها را به عنوان قله پیش روی خود داشته باشد. ما در رشتههای مختلف و گونههای مختلف انقلاب اسلامی قهرمان داریم. در عرصههای علمی و اقتصادی قهرمانان افتخارآفرینی داریم که ناشناخته هستند و کارآفرینانی داریم که افتخارآفرینی میکنند و همه میتوانند به عنوان قهرمان مطرح شوند.
برای معرفی این قهرمانان چه کردهاید؟
از جمله اقدامات برای معرفی قهرمانان، ساخت مستند، نشر کتابهایی به عنوان روایتهای پیشرفت و برگزاری رویدادهایی با محوریت حوزه هنری انقلاب اسلامی است که به معرفی قهرمانان زنده حوزههای مختلف ورزشی تا علمی میپردازد. در حوزه روایت پیشرفت کارهای خوبی انجام دادهایم با احیای انجمن آثار و مفاخر استان فارس طی دو سال گذشته تعدادی از مفاخر فرهنگی و هنری را بیش از آنچه بوده به جامعه معرفی کردیم. همچنین معرفی مفاخر استان در رویدادهای ملی که از دیگر اقدامات انجامشده است.
برنامه شما برای تکریم مفاخر استان چیست؟
بزرگداشت مفاخر استان در زمینههای مختلف فرهنگی، هنری، علمی، پزشکی و … از رویدادهای حائز اهمیت است.
در قالب برنامهای به نام «صحبت یار» تلاش نمودیم تا از مفاخری که تلاش نمودند پرچم فرهنگ و هنر را بالا نگه دارند؛ تجلیل نماییم. رویداد آثار جانان یک و دو که به پاسداشت تنی چند از فعالین عرصه هنر برگزار شد و این بزرگان مورد تقدیر قرار گرفتند. بزرگداشت اساتیدی چون استاد چیزفهم، استاد نعمتی، سیدعبدالله شیرازی و … آغاز شده و امسال نیز با تکریم آیتالله نجفی لاری ادامه یافت و تا پایان سال با تجلیل از بزرگانی چون استاد حسن حسینی ارسنجانی، افشین یدالهی و جلیل سامان ادامه خواهد داشت. همچنین در برنامههای جنبی جشنواره فجر نیز از برخی مفاخر و اساتید هنر فارس تجلیل شد.
لطفاً اشارهای به برنامههای ساری و جاری فرهنگی هنری داشته باشید.
برنامههای ساری و جاری فرهنگی و هنری که بسیار است از جمله: رونمایی کتاب، نقد کتاب، پرداختن به شعرای معاصر کمتر شناخته شده در قالب برنامه آیینهها و جریانشناسی شعری شاعران استان با نام برنامه «کوچه باغ» که ۵ رویداد آن برگزار شده و شعرا، ادبا و سخنوران به گفتگو پرداخته و تولید محتوا میکنند که در اختیار شهرستانها قرار میگیرد و نتایج موثری داشته است
از هنرهای نمایشی بگویید.
در حوزه هنرهای نمایشی، جشنواره استانی تاتر فجر را در اواخر آبان پیش رو داریم. یکی از برنامههای ما که در قالب رویداد شهید آوینی رقم خورد حمایت خوبی در حوزه تولید از هنرمندان عرصه نمایش صورت گرفته و در این حوزه جشنواره استانی تاتر فجر اواخر آبانماه برگزار خواهد شد. سال گذشته سال پررونقی در عرصه هنرهای نمایشی پشت سر گذاشتیم. تماشاخانهها با استقبال خوبی مواجه شدند و بسیاری از هنرمندان نمایش که سالیان سال کار نمیکردند، اقدام به تولید اثر نمودند و آثارشان به نمایش درآمد. همچنین بخش نقد را به صورت جدیتر دنبال میکنیم که برنامه دریچه در قالب فضای مجازی به نقد این آثار هنری میپردازد.
انتخابات انجمن موسیقی و نمایش چه زمانی برگزار میشود؛ در این خصوص توضیح بفرمایید.
امیدواریم تا دو ماه آینده انتخابات هر دو انجمن برگزار شود. برگزاری انتخابات انجمنهای موسیقی و نمایش از جمله برنامههای حائز اهمیت است چرا که بعد از مدتها و با تغییر در اساسنامه، این انتخابات برگزار خواهد شد و امیدواریم شاهد حضور افراد خوشفکر و جوان با خلق ایدههای جدید به عنوان بازوهای ارشاد باشیم و با همکاری بهتر و مطلوبتر، به موفقیتهای ارزشمندی دست یابیم.
برنامه شما برای برگزاری رویدادهای آموزشی چیست؟
این برنامهها به صورت جدی در دستور کار قرار دارد که میتواند نقطه عطفی در ارتقای برنامهها قلمداد شود. یک برنامه و اعتبار ویژه در قالب قرارگاه شهید آوینی برای برگزاری رویدادهای آموزشی داریم. البته در سال گذشته نیز رویدادها و کارگاههای آموزشی در قالب انجمن سینمایی و دیگر بخشها برگزار شد و امسال با تمرکز ویژه، بخش آموزش را فعال کردیم که امیدواریم برگزاری برنامههای ویژه آموزشی در شهرستانها، بهرهمندی بیشتری برای اهالی آنجا داشته باشد.
قرارگاه شهید آوینی چیست؟
بعد از مدتها که همه به دنبال سازوکاری برای همافزایی بیشتر دستگاهها بودند با تشکیل قرارگاه در سطح وزارت ارشاد این ماجرا محقق شد. حوزه هنری، جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی و چند مجموعه دیگر در کنار اداره ارشاد قرار گرفتند و در قالب قرارگاه شهید آوینی سرفصلهایی ارائه گردید. در این قرارگاه سرفصلهای موضوعی، حمایت از تولید محتوا است که در حوزه استانها با رویکرد جریانسازیهای فرهنگی و هنری و تولیدات، در تلاشیم از ظرفیت استان فارس برای راهاندازی این قرارگاه استفاده کنیم چون فارس صرفا محدود به شیراز نیست و حجم عمدهای از اعتبارات و سرمایهگذاریها به سمت شهرستانهای بزرگ استان میرود. ما در استان فارس ۵ یا ۶ سرفصل مشخص داریم؛ از جمله: جمعیت و فرزندآوری، شعر آیینی، حمایت از کانون فرهنگی هنری مساجد، تقویت بنیه فرهنگی هنری شهرستانها. استان فارس ۳۷ شهرستان دارد که در گذشته حمایت چندانی از آنها صورت نمیگرفت در حالی که همه آنها ظرفیتهای زیادی دارند بعضی از شهرستانهای ما مثل مرودشت، جهرم، فسا و کازرون به اندازه برخی از استانهای کشور جمعیت دارند که در قالب قرارگاه شهید آوینی طرحهایشان ارسال و با حمایتهای مطلوب تلاش میشود که این بودجههای فرهنگی متمرکز شود و توسط مجموعههای فرهنگی در راستای تسهیل، پیشرفت و تقویت فرهنگ در شهرستانها به کار گرفته شود.
در راستای توسعه فضاهای فرهنگی هنری استان، با سازمان سینمایی هم همکاری دارید؟
بله. ایده اصلی این است که تمام شهرستانهای بالای ۱۰۰ هزار نفر دارای سینما شوند و به زودی در شهرستان بوانات و خرمبید و با فاصلهای در شهرستان قائمیه و کوهچنار هم سینما افتتاح خواهیم کرد. در شیراز نیز پردیس نگین، مشیر، تارخ و صدرا را خواهیم داشت که سرانه سینمایی ما را به شدت ارتقا خواهد داد.
همچنین در شهرستانهای داراب، قیروکازین، ممسنی و گراش پلاتوهای ویژهای ساخته شده که به زودی تجهیز خواهد شد و در اختیار اهالی فرهنگ و هنر قرار خواهد گرفت.
خلأ نگارخانه در مجموعه فرهنگی هنری حافظ خوشایند جامعه هنری شیراز نبود که خوشبختانه در سال جدید نگارخانه سرو افتتاح شد؛ در این مورد بیشتر توضیح دهید.
به همت استانداری و اداره ارشاد، نگارخانه سرو به چرخه اکران حوزه هنرهای تجسمی برگشته است و به این ترتیب سعی کردیم زیرساخت مناسب و در شأن هنرمندان استان برای نمایش هنر آنها را فراهم کنیم. راهاندازی نگارخانه در مجموعه مرکزی شهر شیراز به شدت احساس میشد؛ این نمایشگاه قابلیت نمایش حدود ۱۰۰ اثر هنری را دارد. امکاناتی که برای این نگارخانه در نظر گرفته شده از استانداردترین و به روزترین امکانات موجود در کشور است، امیدواریم هنرمندان بتوانند در فضایی کاملا استاندارد و با امکانات مطلوب به نمایش آثار خود بپردازند.
لطفا درخصوص بهینهسازی تالار حافظ هم توضیح دهید؟
تالار حافظ یکی از سرمایهها و زیرساختهای مهم فرهنگی هنری فارس و شیراز است. این مرکز سالهاست به روزرسانی نشده، از ۱۵ مردادماه بهینهسازی در قسمت صندلیها، صوت، نور، سیستم سرمایش، گرمایش و … آغاز شده است و به مدت ۴۰ تا ۶۰ روز ادامه خواهد داشت.
از شرایط تالار مرکزی شیراز بگویید.
تالار مرکزی شیراز وعده طولانی مدت دولتمردان به مردم بوده که با توجه به اهتمام دولت سیزدهم برای احیای پروژههای نیمهکاره، پس از ده سال تعطیلی با ۱۹ درصد پیشرفت فیزیکی، ساخت دوباره آن از سر گرفته شد که طی دو سال گذشته حدود ۲۵ درصد رشد داشته است؛ امیدوار بودیم با توجه به تخصیص اعتباری که در قالب سفر ریاست جمهوری رقم خورد بتوانیم تا پایان دولت سیزدهم تالار مرکزی را در اختیار اهالی فرهنگ و هنر و شهروندان قرار دهیم و با توجه به اتفاقاتی که رقم خورد امیدواریم با استقرار دولت جدید و نگاه جدیتر به زودی تالار افتتاح شود.
پیشبینی شما برای بازه زمانی تکمیل این پروژه چقدر است؟
این موضوع به تخصیص اعتبار بستگی دارد و درحال حاضر باتوجه به استقرار دولت جدید نمیتوان بازه زمانی مشخصی عنوان کرد.
انتهای پیام/