در این مطلب با توصیه هایی در مورد رژیم غذایی سالم که به ما کمک می کند تا خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان را کاهش دهیم، توسط «ساناز عبدالرضاپور»، سوپروایزر آموزش سلامت بیمارستان آنکولوژی امیر آشنا می شویم. مواد غذایی اصلی: خوراکی ها به چهار دسته اصلی تقسیم می شوند: نان و غلات […]
در این مطلب با توصیه هایی در مورد رژیم غذایی سالم که به ما کمک می کند تا خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان را کاهش دهیم، توسط «ساناز عبدالرضاپور»، سوپروایزر آموزش سلامت بیمارستان آنکولوژی امیر آشنا می شویم.
مواد غذایی اصلی:
خوراکی ها به چهار دسته اصلی تقسیم می شوند:
نان و غلات
میوه و سبزی
شیر و فرآورده های آن، نظیر پنیر، ماست و کره
گوشت قرمز، ماهی، ماکیان و مواد غذایی جایگزین آنها مانند تخم مرغ، حبوبات و دانه های روغنی
کره، مارگارین، شکر، چای، قهوه، آشامیدنی های کربوناته و الکل در این دسته بندی نیستند، زیرا آنها در تغذیه نقش کلیدی ندارند؛ اگرچه به غذا طعم گوارایی می دهند و تمام آنها به ویژه چای و قهوه در صورت مصرف مداوم روزانه، مقادیر قابل توجهی کالری و چربی به غذای روزانه می افزایند.
افراد با روش های مختلف زندگی و عادات غذایی متفاوت می توانند از راهنمای غذایی زیر استفاده کنند و با در نظر گرفتن علایق شخصی خود، چیزهایی را که دوست دارند، انتخاب کنند.
این قابلیت انعطاف، به ما امکان می دهد که این راهنمای غذایی را ترک نکنیم؛ در واقع، انتخابی عاقلانه می تواند خطر ایجاد سرطان را کاهش دهد.
مصرف چربی را کاهش دهیم:
شواهد نشان می دهند که سرطان های مهم، رابطه نزدیکی با رژیم غذایی پُرچرب دارند. از سویی دیگر خطر سرطان های روده بزرگ و مقعد، با کم کردن مصرف چربی کاهش می یابد؛ همچنین رژیم غذایی کم چرب برای جلوگیری از سرطان های تخمدان، پستان و آندومتر یا همان جدار داخلی رحم در بانوان، پروستات در مردان و نیز سرطان لوزالمعده در بانوان و مردان، مفید است.
البته مکانیسمی که طی آن، رژیم کم چرب خطر این سرطان ها را کاهش می دهد، هنوز در دست بررسی است.
براساس یافته ها، چربی سبب تحریک ترشحات صفراوی می شود و می تواند محصولات باکتریایی سرطان زا را افزایش دهد.
انواع چربی:
چربی به شکلهای مختلفی وجود دارد:
۱. به صورت چربی آشکار (قابل رؤیت) در گوشت قرمز و گوشت ماکیان.
۲. به صورت چربی پنهان (غیرقابل رؤیت) در لبنیات و غذاهای پخته شده.
۳. به صورت چربی افزودنی در سس های چرب، کره، عُصاره گوشت و روغن.
راههای زیادی وجود دارد تا بتوانیم مصرف چربی روزانه خود را کاهش دهیم و تنها تعداد کمی از این تغییرات، تمام چیزی است که لازم داریم!
«چربی»، کالری متراکم است؛ اگر نیاز به کاهش وزن داریم، کاهش مصرف چربی و دیگر مواد کالری زا به ما کمک بزرگی می کند.
کم کردن مصرف روزانه چربی برای کاهش میزان کلسترول خون و نیز پایین آوردن خطر بیماری های عروقی قلب مفید است.
غذاهای فیبردار، بیشتر بخوریم:
مصرف غذاهایی که فیبر زیادی دارند، برای محافظت بدن در برابر سرطان، به ویژه سرطان های روده بزرگ، مقعد و معده توصیه می شود.
فیبرها بخشی از غذا هستند که هضم نمی شوند؛ آنها در دستگاه گوارشی توقف می کنند و مانند اسفنج، آب را جذب کرده و در نتیجه سبب افزایش حجم مدفوع و تحریک حرکات روده ای می شوند.
پژوهشگران، همچنان در پی تشخیص خواص ضدسرطان غذاهای فیبردار هستند.
این تحقیقات از این جهت مشکل است که شکل های مختلفی از فیبر وجود دارد و هر یک دارای عملکرد ویژه خود است.
بنابراین توصیه می کنیم از انواع مختلف غذاهای فیبردار مانند حبوبات، میوه و سبزی و سبوس غلات استفاده کنیم.
روزانه چندین واحد میوه و سبزی مصرف کنیم:
سبزی های دارای برگ سبز و زرد رنگ، نسبت به میوه ها دارای ویتامین A، اسیدفولیک (نوعی از ویتامینهای گروه B) و آهن بیشتری هستند؛ پس توصیه می شود که روزانه، دست کم دو واحد غذایی را به مصرف سبزی اختصاص دهیم.
بسیاری از سبزی ها و میوه ها، علاوه بر اینکه منابع خوبی برای فیبر غذایی هستند، با سرطان مبارزه می کنند./۱۰۳