
به گزارش پگاه خبر از شیراز، دکتر حسینعلی امیری، با بیان اینکه کشاورزی بخش قابل توجهی از اقتصاد دنیا را تشکیل میدهد و تمدنهای بشری در نتیجه توسعه کشاورزی و دامداری پایهگذاری شده است، گفت: یک سوم کارگران جهان در بخش کشاورزی مشغول به کارند و علیرغم صنعتی شدن دنیا، کشاورزی همچنان ارزش خود را حفظ کرده است.
بازنگری در الگوی مصرف محصولات کشاورزی
دکتر امیری با اشاره به هزینههای مادی و نیروی انسانی که برای تولید محصولات کشاورزی صرف میشود گفت: الگوی مصرف محصولات کشاورزی در کشور ما باید تغییر یابد و مصرف هر فرد به اندازه نیازش باشد.
استاندار فارس افزود: در کشور ما که در منطقه نیمه خشک قرار دارد و استان فارس که با چالش تأمین آب مواجه است، باید کشاورزی و بهرهبرداری از منابع آب علمی باشد.
وی اضافه کرد: ۷۰ درصد از مصرف آب ما در بخش کشاورزیست و زیبنده استان فارس نیست که از تکنولوژی آبیاری قطرهای بیبهره باشد و البته وظیفه حاکمیت است که با فراهم آوردن تسهیلات زمینه را برای استفاده علمی از منابع آبی فراهم نماید.
کشاورزی دانشبنیان نیاز امروز استان فارس است
استاندار فارس با بیان این که دانشکده کشاورزی شیراز یکی از قدیمیترین دانشکدههای کشاورزی کشور است گفت: کشاورزی مبتنی بر اصول علمی بازدهی بیشتری خواهد داشت و این امکان برای استان فارس که ظرفیتهای فراوانی دارد به راحتی فراهم میشود.
وی ادامه داد: در استان فارس۴۲۰ هزار بهرهبردار کشاورزی داریم و برای توسعه طرحهای کشاورزی و تولید محصول باید از تشکلهای صنفی کشاورزی کمک بگیریم.
دکتر امیری همراهی مدیران و دستگاههای اجرایی را با کشاورزان و عشایر که بخش مولد جامعه هستند ضروری دانست و بر حفظ حرمت و جایگاه واقعی ایشان تاکید کرد.
نماینده عالی دولت در استان فارس در پایان گفت: با مطالعه جامع درباره بخش کشاورزی میتوانیم متناسب با امکانات، ظرفیتها و استعدادهایی که در استان وجود دارد برنامه مدونی برای رونق و بهبود وضعیت کشاورزی و تولید و همچنین ارتقاء جایگاه کشاورزان در استان داشته باشیم.
راه اندازی گروه هوش مصنوعی ستاد هوشمندسازی کشاورزی در سازمان تات
معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی گفت: اخیرا گروه هوش مصنوعی را راه اندازی کردیم، اقدامات مختلفی انجام می شود از جمله تدوین ایجاد سیستم آبیاری هوشمند با استفاده از فناوری هوش مصنوعی بوده است بحث سیستم تعیین سطح زیر کشت مزارع کشاورزی با استفاده از هوش مصنوعی هم صورت گرفته استو در استان فارس به عنوان یکی از استانهای پیشرو در فناوری بخش کشاورزی بوده است، کار انجاممیشود.
وی تصریح کرد: سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی به عنوان مغز متفکر وزارت جهاد کشاورزی با ۲۱ موسسه و مرکز ملی در سطح کشور و ۳۴ مرکز تحقیقات و آموزش استانی و بیش از ۳۰۰ ایستگاه و حدود بیش از ۲۰۰۰ محقق و هیئت علمی سعی میکند که بتواند حمایت لازم را در بحثهای مختلف علمی و فنی از بخش کشاورزی کشور انجام دهد.
فرازمند با اشاره به تدوین الگوی کشت در حوزه محصولات زراعی، بیان داشت: در طی دو سال گذشته هر سال نسخه جدید الگوی کشت به روز رسانی میشود و تدوین الگوی کشت محصولات باغی در حال پیگیری است که بتوانیم کمکی به توسعه بخش کشاورزی داشته باشیم.
معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی ادامه داد: از مباحث دیگری که در سازمان تات پیگیری میشود بحث شورای راهبردی است که در حوزههای مختلف با هماهنگی معاونت های اجرایی وزارت جهاد کشاورزی انجام میشود.
وی افزود: مدیریت این شورای اجرایی به عهده معاون اجرایی وزارت جهاد کشاورزی و روسای سازمانهای ملی است که نیاز سنجی انجام شود نیاز تحقیقات.و خلائی که در بحث تحقیقات در موسسات و مراکز تحقیقاتی وجود دارد، انجام پذیرد.
فرازمند یاداور شد: در حوزه آموزش و ترویج اقداماتی انجام شده که هدف رسوخ دانش به بهرهبرداران عرصه است و تاکنون ۴۰۰ درصد در بخش کشاورزی رشد داشته ایم که ناشی از افزایش سطح و بهره وری و حاصل تلاش محققین در بخشهای اجرایی وزارت جهاد کشاورزی سازمانها و مخصوصاً خود کشاورزان بوده است.
وی با اعلام اینکه سازمان تات آمادگی خود را دارد که در حوزههای مختلف به کشاورزان کمک کند، افزود: انتخاب نمونههای بخش کشاورزی از اهمیت بسزایی برخوردار است و خود نمونههای کشاورزی نشان دهنده و تجلی رسوخ دانش و فناوریهای نوین در بخش کشاورزی هستند.
فرازمند ابراز داشت: از اقدامات دیگر پلتفرم تحت عنوان “سکوی کشاورزی من” که برای اولین بار کشاورزان و بهرهبرداران در ارتباط مستقیم با بخش اجرا و تحقیقات خواهند بود و میتوانند صفحه کشاورزی خود را مشاهده کنند، درخواستها را ارسال کنند مشاورها به صورت آنلاین از محققین بخش کشاورزی داشته باشند و به طور اتوماتیک ارتباط چند سویه بین تمام بازوان بخش کشاورزی باشد.
حضور ۹۲تولید کننده استانی و ۸ نمونه بخش کشاورزی در فارس مایه مباهات است
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان فارس گفت: حضور ۹۲ تولید کننده استانی و ۸ نمونه که در ماه گذشته از رئیس جمهور و وزیر جهاد کشاورزی لوح تقدیر دریافت کردند، در استان فارس مایه مباهات هستند و بنده نیز افتخار خدمت به این عزیزان را دارم.
مجتبی دهقان پور با اشاره به اهمیت نیروی انسانی به عنوان یکی از مؤلفههای اساسی در توسعه جوامع بیان داشت: توسعه از بُعد اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و فرهنگی و این نیروی انسانی وقتی به دانش و مهارت مسلط باشد، قطعاً میتواند تسهیل کننده و پیشران برای توسعه آن جامعه باشد.
وی تصریح کرد: از جمله بخشهای اقتصادی اثرگذار در توسعه ایران بخش کشاورزی است و به طور مشخص در استان فارس یکی از بخشهای اقتصادی که نمود و جذابیت دارد بخش کشاورزی است و با همت تولید کنندگان در شرایط سخت اقلیمی یا شرایط دیگری که بعضاً وجود دارد این تولید انجام میشود.
رئیس سازمان جهادکشاورزی فارس ادامه داد: با استفاده از تشکلهای تخصصی و موضوعی و خود تولید کنندگان در تدوین اجرای برنامهها و حتی در ارزیابی از برنامهها بتوانیم گامهایی را برداریم.
وی با اشاره به اینکه تولید کنندگان بتوانند فناوریهای جدید را به کار ببرند و عامل اثرگذاری در بهرهوری تولید هستند، افزود: ما هم به لحاظ مباحث حکمرانی نگاهمان در این حوزه هست که کمک کنیم این فناوریهای روز بیشتر از قبل در حوزه کشاورزی نهادینه شود و از این ظرفیت استفاده کنیم.
دهقان پور یاداور شد: از مهر ۱۴۰۱ طرحی را تحت عنوان افزایش نفوذ دانش در واحدهای تولیدی برای اولین بار در کشور مطرح کردیم، استان را به ۵ منطقه تقسیم و مناطقی که متجانس هستند برای هر منطقه سعی کردیم متناسب با شرایط اقلیمی و کشت غالب و همگونی که وجود دارد نیازها را از پایین به بالا احصا کنیم.
وی افزود: کارگروههای مختلفی تعریف کردیم همکاری خوبی با تحقیقات و آموزش کشاورزی و دانشگاه برقرار و نیازهای موجود را در قالب مسئله محور مشخص کردیم و بر اساس آن گفتیم که چه تعداد از مسائل و مشکلات را میتوانیم حل کنیم.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان فارس افزود: بدون اعتبار خاص در نظر گرفته شده برای این طرح با امکانات نرمافزاری صورت گرفته توانستیم ۱۴ همت افزایش تولید را به صورت مصداقی از سراسر استان از طریق کارهای دانشی علاوه بر مسائل روزمره ای که انجام می شود، داشته باشیم.
دهقان پور با اشاره به اهمیت استفاده از فناوریهای روز نظیر هوش مصنوعی و اینترنت اشیا، بیان داشت: سعی کردیم در برخی از واحدهای تولیدی به عنوان یکی از استانهای پیشرو عملیاتی کنیم و بر این باور هستیم که اگر میخواهیم بخش کشاورزی رو به رشد وتوسعه داشته باشیم باید نگاه دانش بنیان داشته باشیم.
راه اندازی مدیریت هوشمند بخش کشاورزی در فارس
رئیس سازمان جهادکشاورزی فارس گفت: برای اولین بار در کشور در هفتههای آینده مدیریت هوشمند بخش کشاورزی در استان فارس برای اولین بار راه اندازی می کنیم که با راهاندازی این مدیریت هوشمند در بحث دادههای درست و نهایت تصمیمات درستی بتوانیم اتخاذ کنیم و بر اساس یک سیستم تصمیم یاری از طریق فناوریهای نوین در کنار ما قرار گیرد.
وی به اقدامات دیگر اشاره و اظهار داشت: کارهای دیگر بر اساس فناوریهای روز مثل جی آی اسGIS سیستم موقعیت جغرافیایی و سنجش از دورسطح زیر کشت محصولات کشاورزی را رصد و پایش میکنیم تخمین میزنیم که در آینده چه مقدار تولید گندم داریم و نسبت به سالهای گذشته چقدر کمبود و یا بیش بود داریم.
دهقان پور ادامه داد: در ابتدای قبول مسئولیت رئیس سازمان جهاد کشاورزی دفتری را تحت عنوان دفتر ارتباط با مجامع علمی و دانشگاهی راه اندازی کردیم و نیازها را به تناسب بخش کشاورزی تخصصی به دانشگاه شیراز می دادیم که با مطلوب فاصله دارد ولی نگاه این هست که کسانی در مقطع تحصیلات تکمیلی هستند برخی از مسائل را به صورت مسئله محوری و حل مسئله به ما کمک کنند.
وی با اشاره به راه اندازی اتاق فکری گفت: نگاه این است که از ظرفیت فکری تمام فعالین بخش اقتصادی در استان در حوزه کشاورزی استفاده کنیم.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان فارس افزود: نمونه ملی و استانی الگوهای موفقی که توانستند بر اساس اقدامات دانش بنیان، تجربیات و استفاده از فناوریهای روز کار انجام دهد ما نیز در کنار شما هستیم. تا بتوانیم قسمتی از رویکردهای نوین که شما دارید را در سطح بیشتر نشر و گسترش دهیم و امیدوار هستیم این تعامل را دنبال کنیم..
دهقان پور یاداور شد: استفاده از ظرفیت تشکلها که هفته گذشته با همه تشکلها جلسه داشتیم از تشکلها خواهش کردیم برنامه ۱۴۰۴ را به ما نشان دهند در راستای کارهایی که ما داریم در حوزه اجرایی چه کمکی به ما میتوانند کنند هر هفته سه تشکل دعوت میشود تا برنامهها را ارائه دهند ودر تدوین و اجرا برنامهها ارزیابی از برنامهها میتوانند مشارکت داشته باشند.
مقام ارشد حوزه کشاورزی در فارس ادامه داد: جی پی اس و فلومتر جریان سنجشی که اطلاع رسانی شد با یک اقدام ساده بدون ریالی دریافت اعتبار، با همراهی فرمانداران توانستیم از ۸۲ میلیون لیتر سوختی که در فصل پاییز و تابستان بوده بالغ بر ۱۰ میلیون لیتر سوخت صرفه جویی کنیم.
سالیانه ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون لیتر سوخت به تجهیزات کشاورزی داده میشود
دهقان پور گفت: در استان فارس از حدود ۴۰ هزار تراکتور در حدود ۱۷۰۰ تراکتور نصب کردیم سعی می کنیم سرعت را بالا ببریم. و تقریبا میتوانیم ۲۸۰ میلیون لیتر سوخت گازوئیل را صرفهجویی کنیم.
وی افزود: در شرایطی که محدودیت ارزی داریم به اقتصاد کشور کمک میکند سوختی که به زعم خیلی از عزیزان از مبلغ ۲۵ تا ۳۵ هزار تومان قاچاق میشود میتواند قسمتی از مشکلات ما را حل کند و میتواند به عنوان یکی از پازلهای در مدیریت اقتصاد کشور و استان ایفای نقش کند اینها مواردی است که میتواند به ما کمک کند از آن طرف نیز هر کشاورز و تولیدکننده که نیاز داشته باشد بر اساس این پیمایش، این فناوری ارائه می شود.
مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی استان فارس همگفت: امروز در سی و هشتمین دوره تقدیر از نمونههای بخش کشاورزی خدمت شما هستیم و افتخار ما مجموعه سازمان جهاد کشاورزی و دستگاههای وابسته به وجود شما عزیزان است اگر شما نبودید حضور ما و اقدامات ما معنایی نداشت شما زحمت میکشید ما همراهی میکنیم وظیفه ما همراهی و همگامی با شما است.
سید محسن قائمی بیان داشت: وظیفه ما رفع مشکلات شما است و این نشان دهنده این است که شما کشاورزان در استانی که به لحاظ بخش کشاورزی میدرخشد پیشرو هستید.
وی تصریح کرد: شاید یکی زیباترین و بهترین کارها تقدیر از کسانی است که زحمات اصلی بر عهده آنان است و یکی از وظایف سازمان جهاد کشاورزی استان فارس و در کل در وزارتخانه است.
قائمی با اشاره به تقدیر نمونه های کشوری در بخش کشاورزی ابراز داشت: وظیفه ما این بود در استان خدمت شما باشیم و این توفیق امروز نصیب همه ما شد از این باب من خدا را شاکرم افتخار میکنم که در این مجموعه خدمت میکنم.
مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی فارس ادامه داد: سفره مردم و امنیت غذایی مردم بر عهده شما است این شاید کمترین کاری است که ما میتوانیم در قبال شما عزیزان انجام دهیم.
وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص راهپیمایی ۲۲بهمن عنوان داشت: حضرت آقا نکات خیلی بارزی را اشاره کرد و آن اینکه علی رغم همه تلاشهای دشمن، مردم ما با حضور در راهپیمایی روز ۲۲ بهمن، دشمن را مایوس کرد این پیامی که حضرت آقا فرمودند دو نکته داشت یکی اینکه حضرت آقا خطرات جنگ نرمافزاری و سختافزاری را فرمودند ایشان فرمودند نقایص جنگ سخت افزاری را با جنگ نرم افزاری می توان حل کرد،کما اینکه تا الان پیش رفتیم.
وی ادامه داد: ولی اگر جایی مشکل نرمافزاری داشتیم با کار سختافزاری نمیتوان نقایص نرم افزاری را حل کرد، این خیلی نکته مهمی است یعنی دشمن مأیوس شده از اینکه ایران اسلامی را تهدید کند چون هر وقت تهدید کرد مردم وسط میدان آمده اند.
قائمی گفت: پس دشمن به لحاظ سخت افزاری کاری نخواهد کرد و قطعاً نمیتواند انجام دهد نکته اصلی آنجاست که دشمن شبهه افکنی کند و یا اینکه مردم ما را ناامید کند و دستاوردهای نظام را زیر سوال ببرد.
مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی فارس افزود: حضرت آقا فرمودند ما در بعضی جاها ادعا داریم که نتوانستیم عدالت را به تمامی انجام دهیم در این زمینه جمهوری اسلامی نقص دارد رفع شکافهای اجتماعی و برخی از موارد دیگر جمهوری اسلامی مشکل دارد اما موفقیتهای نظام جمهوری اسلامی از ابتدا تاکنون را نمیتوان نادیده گرفت.
وی یادآور شد: حضرت آقا به تمام افرادی که در فضای مجازی مشغول هستند توصیه کردند علما، بزرگان، دانشمندان، دانشگاهیان، دانشجویان و مردم عزیزی که خودتان را مسلح کنید به محکماتی که انقلاب اسلامی داشت،به سخنانی که حضرت امام داشتند خودتان را قوی کنید.
قائمی خاطرنشان کرد: این نمونههای بخش کشاورزی که امروز در خدمتشان هستیم هر کدام در هر زمینهای شاخص هستند نشان دهنده این است که نظام مقدس جمهوری اسلامی پویاست پس عزیزان همه ما موظف هستیم در این جنگی که دشمن به راه انداخته است جنگ نرمافزاری، مردم به موقع در صحنه حاضر میشوند و مشت محکم را میزنند ولی ما نباید غافل شویم.