آمار بهبودی بیماران کشور درآبان ماه جایگاه اول تعلق گرفت
آمار بهبودی بیماران کشور درآبان ماه جایگاه اول تعلق گرفت

به گزارش پگاه خبر؛دکتر محمدجواد دهقانی رییس موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC) گفت: اطلاعات مستخرج از سامانه نماگرکووید-۱۹ (ISC COVID-19 Visualizer) نشان می دهد که آمار بیماران جدید کشور از ۸۰۰ هزار و ۱۱۵ نفر در شهریور به ۳۶۷ هزار و ۳۶۰ نفر در مهر و به ۲۳۲ هزار و ۸۴۹ […]

به گزارش پگاه خبر؛دکتر محمدجواد دهقانی رییس موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC) گفت: اطلاعات مستخرج از سامانه نماگرکووید-۱۹ (ISC COVID-19 Visualizer) نشان می دهد که آمار بیماران جدید کشور از ۸۰۰ هزار و ۱۱۵ نفر در شهریور به ۳۶۷ هزار و ۳۶۰ نفر در مهر و به ۲۳۲ هزار و ۸۴۹ نفر در آبان کاهش یافته و کل جمعیت مبتلا تا آخر آبان به بیش از ۶ میلیون نفر رسیده است. از آنجا که در آبان آمار بهبودی بیماران کشور به ۳۹۴ هزار و ۹۲۹ نفر رسیده، نسبت بهبودی به بیماری کشور در این ماه  برابر با ۱۶۹٫۶ درصد بوده و خوشبختانه از این نظر در میان کشورهای دنیا در جایگاه اول قرار دارد. این امر به معنای پیشی گرفتن میزان بهبودی نسبت به بیماری در سطح کشور می باشد. 

وی گفت: ضمنا میزان کل بیماران جدید در دنیا در مهر از ۱۲ میلیون  و ۸۶۹ هزار نفر به ۱۴ میلیون و ۱۲۸ هزار نفر در آبان  افزایش یافته و در نتیجه میزان کل بیماران در دنیا تا آخر آبان به ۲۵۷ میلیون و ۸۳۸ هزار نفر رسیده است.

دهقانی اظهار داشت: همچنین نتایج آماری نشان می دهد که روند کاهشی میزان متوسط رشد روزانه بیماری کشور در شهریور به ۰٫۵۲ درصد، مهر به  ۰٫۲۲ درصد و آبان به ۰٫۱۴ درصد ادامه یافته است. ایران با این کاهش میزان متوسط رشد روزانه بیماری در میان کشورهای همزمان (۱۳ کشور همزمان در انتشار کووید -۱۹: چین، روسیه، ترکیه، برزیل، اسپانیا، آمریکا، فرانسه، ایران، کانادا، انگلیس، آلمان، پاکستان و ایتالیا) از جایگاه چهارم در مهر به جایگاه ششم در آبان رسیده است. جهت اطلاع کشورهای آلمان با متوسط رشد بیماری روزانه ۰٫۶۳ درصد، روسیه با ۰٫۴۵ درصد و انگلیس با ۰٫۴۲ درصد در صدر کشورهای همزمان قرار دارند. ضمنا میزان متوسط رشد بیماری در دنیا در مهر و آبان تغییری نداشته و برابر با ۰٫۱۹ درصد بوده است.

وی افزود: همچنین ایران در میان کل کشورهای دنیا از نظر متوسط رشد روزانه بیماری در شهریور در جایگاه ۶ ، در مهر در جایگاه ۱۰ و در آبان به جایگاه ۱۷رسیده است. کشورهای اطریش با متوسط نرخ رشد روزانه بیماری ۰٫۹۷ درصد، ویتنام با ۰٫۷۳ درصد و اکراین با ۰٫۶۸ درصد به ترتیب در جایگاه های اول تا سوم در آبان قرار دارند. به نظر می رسد در برخی کشورهای اروپایی نظیر اطریش، آلمان، هلند، بلژیک و … میزان متوسط رشد روزانه بیماری در آبان به طور ملموسی افزایش یافته است. مثلا در کشور آلمان نرخ متوسط روزانه بیماری از ۰٫۲۲ درصد در مهر به سه برابر و حدود ۰٫۶۳ درصد در آبان رسیده است.

رییس ISC گفت: آمار فوتی ایران در شهریور ۱۶۱۵۳ نفر، در مهر ۶۷۳۷ نفر و در آبان به ۴۰۲۸ نفر کاهش یافته و در میان کشورهای همزمان در جایگاه ششم قرار گرفته است. بر این اساس تا پایان آبان کل جمعیت فوتی کشور به ۱۲۸ هزار و ۹۵۶ نفر رسیده است. نرخ متوسط رشد فوتی روزانه ایران در مهر ۰٫۱۹ درصد و در آبان به ۰٫۱۱ کاهش یافته و از این نظر در میان کشورهای همزمان در جایگاه پنجم قرار دارد. جهت اطلاع میزان رشد متوسط فوتی روزانه کشورهای روسیه ۰٫۴۹ درصد، ترکیه ۰٫۳۰ درصد و آمریکا ۰٫۱۷ درصد بوده و به ترتیب در جایگاه اول تا سوم کشورهای همزمان قرار دارند. میزان متوسط نرخ رشد فوتی دنیا در مهر ۰٫۱۶ درصد بود که در آبان به ۰٫۱۵ درصد کاهش یافته است.

 وی در ادامه افزود: ایران در میان کل کشورهای دنیا از نظر متوسط نرخ رشد فوتی در مهر در جایگاه ۱۱ بود که در آبان به جایگاه ۱۶ رسیده است. کشورهای اکراین با متوسط نرخ رشد روزانه فوتی ۰٫۸۶ درصد، رومانی با ۰٫۷۶ درصد و صربستان با ۰٫۶ درصد به ترتیب در جایگاه های اول تا سوم دنیا در آبان قرار دارند. بررسی میزان کشندگی بیماری در کشورهای دنیا نشان می دهد که درصد نسبت فوتی به بیماران در آبان در دنیا برابر با ۱٫۵۲ درصد می باشد. این میزان برای کشورهای مکزیک ۷٫۴۸ درصد، فیلیپین ۶٫۹۴ درصد و آفریقای جنوبی ۶٫۲۲ درصد بوده و این سه کشور بیشترین میزان کشندگی بیماری را داشته اند. ایران با نسبت فوتی به بیمار ۱٫۷۳ درصد در جایگاه ۱۵ از نظر کشندگی قرار دارد. این به معنای آن است که در ایران به ازای هر ۱۰۰ بیمار ۱٫۷۳ فوتی وجود داشته است.

دهقانی گفت: همچنین قابل ذکر است که علیرغم ثبت  ۲۳۲ هزار نفر بیمار جدید کشور در آبان، تعداد ۳۹۴ هزار نفر بیمار بهبودیافته ثبت شده است. بنابراین از نظر شاخص نسبت آمار درصد بهبودی به بیماری، ایران با ۱۶۹٫۶ درصد در جایگاه نخست کشورهای دنیا قرار دارد. این امر نشان می دهد که در آبان میزان نرخ بهبودی حدود ۷۰ درصد از نرخ شیوع بیماری بیشتر است.

امید است با تداوم واکسیناسیون و نیز رعایت شیوه‌نامه‌ها و دستورالعمل‌ها شاهد کاهش پایدار شرایط کنترل بیماری باشیم.

الف- بررسی آمار شیوع بیماری

رییس ISC در ادامه گفت: نتایج و آمار سامانه کووید-۱۹ به همراه تحلیل های مقایسه ای وضعیت بیماری در کشور و دنیا در ادامه آمده است. روند آمار انتشار بیماری در کشورهای همزمان با جمعیت بیماران کمتر از ۷ میلیون نفر برای یکسال کامل در نمودار ۱ نشان داده شده است.

وی ادامه داد: در این نمودار محور افقی بیانگر روز و از اول آبان ۹۹ تا آخر آبان ۱۴۰۰ و محور عمودی جمعیت بیماران هر کشور می باشد. همان طور که در نمودار ۱ نشان داده شده است کشورهای همزمان با جمعیت بیمار کمتر از ۷ میلیون نفر به ترتیب صعودی عبارت از ایران، آلمان، اسپانیا، ایتالیا، کانادا، پاکستان و چین بوده است. جهش ناگهانی آمار بیماری در آلمان در آبان و پیشی گرفتن تعداد بیماران از دو کشور ایتالیا و اسپانیا کاملا مشهود است. ضمنا ۶ کشور دیگر از جمله آمریکا، برزیل، روسیه، فرانسه، انگلیس و ترکیه دارای جمعیت بیمار بالای ۶ میلیون هستند که در این نمودار ظاهر نشده‌اند. بررسی نمودار ۱ نشان می‌دهد که در مقایسه با سایر کشورها، در ایران از مرداد ۱۴۰۰ روند افزایشی بی وقفه شیوع بیماری آغاز و در شهریورماه از همه کشورهای هم ردیف خود یعنی اسپانیا، ایتالیا، آلمان پیشی گرفته است. علیرغم کاهش شیب در مهر و آبان ولی روند افزایشی کماکان ادامه دارد.

رییس ISC در ادامه گفت: به منظور بررسی دقیق تر، آمار کل بیماران و آمار بیماران جدید در سه ماه شهریور، مهر و آبان ۱۴۰۰ برای کشورهای همزمان در جدول ۱ نشان داده شده است. همانطورکه ملاحظه می شود، در آبان کشورهای آمریکا با ۲ میلیون و ۳۳۰ هزار نفر، روسیه با ۱ میلیون و ۱۶۲ هزار نفر و انگلیس با ۱ میلیون و ۱۵۵ هزار نفر بیشترین تعداد بیمار را داشته اند. در میان این کشورها آلمان، ایتالیا و فرانسه با افزایش دو الی سه برابری در آبان نسبت به مهر بدترین وضعیت را داشته اند. همچنین آمار بیماران دنیا در مهر از ۱۲ میلیون و ۸۶۹ هزار نفر به ۱۴ میلیون و ۱۲۸ هزار نفر در آبان افزایش یافته است.

جدول ۱: میزان افزایش بیماران در شهریور، مهر و آبان ماه  ۱۴۰۰ در کشورهای همزمان

کشور

آمار بیماران جدید

در شهریور ۱۴۰۰

آمار بیماران جدید

در مهر ۱۴۰۰

آمار بیماران جدید

درآبان ۱۴۰۰

آمار کل بیماران تا آخرآبان ۱۴۰۰

کل دنیا

۱۸,۲۸۶,۵۷۲

۱۲,۸۶۹,۳۲۲

۱۴,۱۲۷,۹۱۹

۲۵۷,۸۳۸,۸۷۵

آمریکا

۴,۸۵۹,۷۳۳

۲,۸۵۷,۴۶۰

۲,۳۳۰,۴۷۳

۴۸,۵۹۲,۸۱۰

برزیل

۷۱۲,۶۷۶

۴۲۸,۲۷۶

۳۰۵,۴۳۳

۲۲,۰۱۷,۲۷۶

انگلیس

۱,۰۳۷,۱۹۷

۱,۱۵۹,۸۴۶

۱,۱۵۵,۵۴۳

۹,۸۴۵,۴۹۲

روسیه

۵۸۶,۴۷۰

۸۳۴,۷۴۸

۱,۱۶۲,۸۵۳

۹,۳۳۱,۱۵۸

ترکیه

۷۱۶,۷۹۰

۸۶۸,۳۴۳

۷۷۰,۷۵۸

۸,۵۷۱,۵۵۴

فرانسه

۳۵۱,۸۸۲

۱۴۳,۰۷۹

۳۰۰,۳۹۹

۷,۴۱۴,۹۷۱

ایران

۸۰۰,۱۱۵

۳۶۷,۳۶۰

۲۳۲,۸۴۹

۶,۰۷۷,۴۳۸

آلمان

۲۹۹,۵۳۳

۲۷۹,۸۴۳

۹۲۲,۷۹۲

۵,۳۷۸,۱۹۲

اسپانیا

۱۷۰,۳۷۱

۵۶,۹۰۸

۸۲,۹۳۱

۵,۰۸۰,۶۶۳

ایتالیا

۱۶۱,۲۴۰

۸۷,۷۰۴

۱۹۲,۱۳۱

۴,۹۲۵,۶۸۸

کانادا

۱۲۰,۷۸۹

۱۰۶,۳۱۲

۶۹,۹۹۳

۱,۷۶۵,۹۰۷

پاکستان

۱۰۶,۴۲۶

۳۷,۱۵۵

۱۴,۴۷۹

۱,۲۸۱,۸۷۲

چین

۱,۲۲۰

۸۱۴

۱,۸۰۲

۹۸,۴۶۷

نمودار ۲ میزان بیماران کشور را در طول ۱۲ ماه گذشته و در هر ماه نشان می دهد. همان طور که ملاحظه می شود، بیشترین میزان افزایش آمار بیماران در مرداد برابر با ۱ میلیون و ۵۳ هزار نفر بوده که در شهریور به ۸۰۰ هزار نفر، در مهر به ۳۶۷ هزار و ۳۶۰ و در آبان به ۲۳۲ هزار و ۸۴۹ نفر کاهش یافته است.

دهقانی گفت: به منظور تجزیه و تحلیل آماری و دستیابی به نتایج بهتر با استفاده از اطلاعات مستخرج از سامانه کووید-۱۹ مربوط به ۱۳ کشور همزمان در طول ۱۲ ماه گذشته  (آذر ۹۹ الی آبان ۱۴۰۰)، در جدول ۲ میزان متوسط رشد روزانه بیماری در هر ماه محاسبه و نشان داده شده است. تمام مقادیر محاسبه شده در ستون آخر (آبان ماه) به ترتیب صعودی مرتب شده است.

میزان نرخ رشد متوسط در واقع متوسط‌گیری متحرک بر روی بازه های زمانی ماهانه بوده و در نتیجه اعداد به دست آمده قابل اعتماد بوده و با مقایسه این شاخص می‌توان به عملکرد کشورها در کنترل روند انتشار بیماری و نیز مقابله با بیماری پی برد.

همان طور که ملاحظه می‌شود، میزان متوسط رشد بیماری در آبان برای کشور آلمان ۰٫۶۳ درصد، روسیه ۰٫۴۵ درصد و انگلیس برابر با ۰٫۴۲ درصد که به ترتیب در ردیف های اول الی سوم قرار دارند. نتایج جدول ۲ نشان می دهد که متوسط نرخ رشد روزانه بیماری در آبان در کشورهای آلمان، روسیه، ایتالیا و چین افزایش و برای سایر کشورها کاهش یافته است.

روند کاهشی نرخ متوسط رشد روزانه ایران از مرداد با ۰٫۸۳ درصد، شهریور ۰٫۵۲ درصد، مهر ۰٫۲۲ درصد و آبان ۰٫۱۴ درصد کاهشی بوده هر چند انتظار می رود سرعت نرخ این کاهش بیشتر از این میزان باشد.

جدول ۲: آمار تحلیلی سامانه نماگرکووید-۱۹ متوسط نرخ رشد روزانه شیوع بیماری (درصد)  در ۱۲  ماه گذشته

در ۱۳ کشور همزمان (کشورهای همزمان در شیوع بیماری)

آبان

۰۰

مهر

۰۰

شهریور

۰۰

مرداد

۰۰

تیر

۰۰

خرداد

۰۰

اردیبهشت

۰۰

فروردین

۰۰

اسفند

۹۹

بهمن

۹۹

دی

۹۹

آذر

۹۹

کشور

۰٫۱۹

۰٫۱۹

۰٫۲۷

۰٫۳۱

۰٫۲۵

۰٫۲۴

۰٫۴۸

۰٫۴۹

۰٫۲۶

۰٫۴۶

۰٫۷۶

۰٫۹۷

کل دنیا

۰٫۶۳

۰٫۲۲

۰٫۲۵

۰٫۱

۰٫۰۳

۰٫۰۸

۰٫۴۵

۰٫۵۸

۰٫۲۹

۰٫۴۶

۱٫۰۵

۱٫۷۵

آلمان

۰٫۴۵

۰٫۳۶

۰٫۲۷

۰٫۳۵

۰٫۴۳

۰٫۲۱

۰٫۱۸

۰٫۲

۰٫۱۷

۰٫۴۵

۰٫۸

۱٫۱۲

روسیه

۰٫۴۲

۰٫۴۸

۰٫۴۸

۰٫۴۸

۰٫۶۲

۰٫۱۳

۰٫۰۵

۰٫۰۸

۰٫۱

۰٫۵۵

۱٫۷۹

۱٫۱

انگلیس

۰٫۳۲

۰٫۴

۰٫۳۶

۰٫۳۶

۰٫۱۲

۰٫۱۳

۰٫۵۴

۱٫۲۴

۰٫۳۶

۰٫۲۹

۰٫۵۷

۵٫۲۶

ترکیه

۰٫۱۷

۰٫۲۲

۰٫۳۹

۰٫۳

۰٫۰۸

۰٫۰۶

۰٫۱۳

۰٫۲۲

۰٫۱۵

۰٫۴۷

۱٫۰۳

۱٫۳۴

آمریکا

۰٫۱۴

۰٫۲۲

۰٫۵۲

۰٫۸۳

۰٫۵۲

۰٫۳۱

۰٫۶۸

۰٫۷۹

۰٫۳۴

۰٫۴۹

۰٫۵

۱٫۱۳

ایران

۰٫۱۴

۰٫۰۷

۰٫۱۲

۰٫۱۴

۰٫۰۶

۰٫۲۴

۰٫۲۴

۰٫۴۸

۰٫۴۸

۰٫۴۸

۰٫۶۹

۱٫۲۵

ایتالیا

۰٫۱۴

۰٫۲۲

۰٫۲۶

۰٫۱

۰٫۰۴

۰٫۱۴

۰٫۵۶

۰٫۶۶

۰٫۲۵

۰٫۵۱

۱٫۱۷

۱٫۵۵

کانادا

۰٫۱۴

۰٫۱۷

۰٫۱۷

۰٫۳۶

۰٫۱

۰٫۱۱

۰٫۱۵

۰٫۷۴

۰٫۴۴

۰٫۶۲

۰٫۵۸

۰٫۵۴

فرانسه

۰٫۰۷

۰٫۰۳

۰٫۰۵

۰٫۰۸

۰٫۰۳

۰٫۰۳

۰٫۰۲

۰٫۰۲

۰٫۰۱

۰٫۰۶

۰٫۰۷

۰٫۰۲

چین

۰٫۰۶

۰٫۰۷

۰٫۱۲

۰٫۳۸

۰٫۱۱

۰٫۱۹

۰٫۱۹

۰٫۲۲

۰٫۰۲

۰٫۹۳

۰٫۸۹

۰٫۴۵

اسپانیا

۰٫۰۵

۰٫۰۷

۰٫۱۱

۰٫۱۷

۰٫۳۸

۰٫۴۲

۰٫۴۲

۰٫۵۳

۰٫۴۳

۰٫۵۳

۰٫۵۷

۰٫۶۲

برزیل

۰٫۰۴

۰٫۱

۰٫۳

۰٫۳۹

۰٫۱۷

۰٫۲

۰٫۵

۰٫۶۸

۰٫۲۵

۰٫۲۸

۰٫۴۵

۰٫۷۳

پاکستان

ب- بررسی آمار فوتی و بهبودی

ریسس ISC در ادامه افزود: نمودار ۳ مقایسه میزان فوتی کشورهای همزمان با میزان جمعیت فوتی کمتر از ۲۰۰ هزار نفر (۱۰ کشور) را از اول آذر ۹۹ الی آخر آبان ۱۴۰۰ نشان می‌دهد. همان طور که از نمودار مشاهده می شود، تا پایان آبان ۱۴۰۰ سه کشور انگلیس، ایتالیا و ایران در صدر کشورها از نظر تعداد فوتی قرار دارند. همچنانکه از نمودار پیداست، روند افزایشی میزان فوتی ایران از اردیبهشت سال ۱۴۰۰ با شیب نسبتا زیادی آغاز و آمار فوتی کشور در خردادماه از اسپانیا و سپس در مرداد از آلمان بیشتر شد. این روند افزایشی با شیب زیادتری ادامه یافته و آمار فوتی در مهر از فرانسه نیز بیشتر شد. هر چند شیب افزایش روند فوتی از مهر و آبان کاهش یافته است ولی در مقایسه با کشورهای اروپایی نظیر ایتالیا، فرانسه و اسپانیا این روند کماکان افزایشی است.

دهقانی افزود: به منظور بررسی دقیق تر، آمار فوتی و بهبودی در مهر و آبان ۱۴۰۰ و نیز آمار کل فوتی و بهبودی تا پایان آبان برای کشورهای همزمان در جدول ۳ نشان داده شده است. همانطور که ملاحظه می شود بیشترین تعداد فوتی در آبان مربوط به کشورهای آمریکا با ۳۸۰۰۴ نفر، روسیه ۳۵۶۴۲ نفر و برزیل ۷۵۱۱ نفر بوده است. لازم به ذکر است که آمار فوتی اغلب کشورهای همزمان  از جمله آمریکا، برزیل، ایران، اسپانیا، کانادا، فرانسه و پاکستان در آبان نسبت به مهر کاهش یافته است. هر چند این آمار در برخی کشورها نظیر آلمان و روسیه حتی تا دو برابر افزایش یافته است. آمار فوتی ایران از شهریور ماه روند کاهشی داشته است به طوری در شهریور  با ۱۶۱۵۳ نفر به  ۶۷۳۷ نفر و در آبان به ۴۰۲۸ نفر کاهش یافته است. آمار کل فوتی های دنیا در آبان ۲۱۵۰۱۹ نفر بوده که نسبت به مهر (۲۲۱۲۰۰ نفر) تغییر محسوسی نداشته است.

جدول ۳: میزان فوتی و بهبودی در مهر و آبان ۱۴۰۰ و کل تا پایان آبان ۱۴۰۰ در کشورهای همزمان

کشور

آمار فوتی جدید

در مهر ۱۴۰۰

آمار فوتی جدید

درآبان ۱۴۰۰

کل فوتی تا پایان آبان۱۴۰۰

آمار بهبودی در مهر

آمار بهبودی

در آبان

کل بهبودی تا پایان آبان۱۴۰۰

کل دنیا

۲۲۱,۲۰۰

۲۱۵,۰۱۹

۵,۱۶۷,۹۵۵

۱۳,۲۹۸,۴۶۸

۱۲,۵۴۱,۷۲۵

۲۳۳,۳۷۹,۸۰۳

آمریکا

۵۵,۸۹۹

۳۸,۰۰۴

۷۹۳,۶۵۱

۳,۰۵۲,۴۲۷

۲,۴۶۲,۷۶۰

۳۸,۴۶۳,۰۴۱

برزیل

۱۲,۸۵۴

۷,۵۱۱

۶۱۲,۷۲۲

۵۸۹,۹۴۶

۳۳۶,۵۴۸

۲۱,۲۲۲,۰۳۲

روسیه

۲۷,۸۲۸

۳۵,۶۴۲

۲۶۴,۰۹۵

۵۷۴,۸۴۷

۹۰۷,۸۷۰

۸,۰۲۴,۹۳۰

انگلیس

۳,۷۰۵

۴,۶۰۱

۱۴۳,۹۲۷

۱,۰۱۰,۳۶۳

۱,۶۶۵,۸۴۹

۸,۷۵۱,۹۴۵

ایتالیا

۱,۲۷۵

۱,۴۱۴

۱۳۳,۱۷۷

۱۱۹,۲۵۹

۱۱۵,۶۸۶

۴,۶۴۳,۷۵۱

ایران

۶,۷۳۷

۴,۰۲۸

۱۲۸,۹۵۶

۵۴۱,۷۲۵

۳۹۴,۹۲۹

۵,۷۸۳,۴۲۵

فرانسه

۱,۱۳۱

۱,۰۲۱

۱۱۸,۴۶۱

۲۲۲,۹۱۵

۱۴۴,۳۹۳

۷,۰۵۰,۲۹۷

آلمان

۲,۰۲۴

۳,۸۱۹

۹۹,۶۱۳

۲۷۰,۵۰۰

۴۳۴,۳۰۰

۴,۶۲۶,۳۰۰

اسپانیا

۱,۰۴۷

۶۷۸

۸۷,۸۱۰

۱۵۵,۹۹۶

۵۲,۶۴۲

۴,۹۰۱,۰۷۴

ترکیه

۶,۳۹۳

۶,۳۴۲

۷۵,۰۴۲

۸۲۰,۴۴۶

۸۶۰,۰۲۵

۸,۰۹۱,۹۴۷

کانادا

۱,۱۹۲

۷۶۹

۲۹,۴۹۸

۱۲۰,۹۸۰

۷۲,۴۵۸

۱,۷۱۰,۷۰۷

پاکستان

۹۷۰

۳۱۵

۲۸,۶۵۹

۷۳,۷۴۶

۱۶,۰۷۱

۱,۲۳۰,۷۳۴

چین

۰

۰

۴,۶۳۶

۱,۵۰۷

۱,۲۱۴

۹۲,۹۵۲

وی ادامه داد: نمودار ۴ میزان فوتی های جدید کشور را در هر ماه (آبان ۹۹ الی آبان ۱۴۰۰) نشان می‌دهد. همان طور که ملاحظه می شود، ایران در  آبان ۹۹ با بیش از ۱۲ هزار و ۵۵۰ فوتی، در اردیبهشت ۱۴۰۰ با ۱۰ هزار و ۶۶۹  فوتی، در مردادماه ۱۴۰۰ با ۱۳ هزار و ۹۷۵  فوتی و در شهریور ۱۴۰۰ با تعداد فوتی ۱۶۱۵۳ نفر بالاترین فوتی را داشته که خوشبختانه روند کاهشی در آبان نیز ادامه یافته و به ۴۰۲۸ فوتی رسیده است.

جدول ۴ میزان نرخ رشد متوسط روزانه فوتی ۱۳ کشور همزمان را از آذر ۹۹ الی آبان ۱۴۰۰ نشان می‌دهد. لازم به ذکر است تمام مقادیر محاسبه شده در آبان ماه ۱۴۰۰ (ستون آخر) به ترتیب صعودی مرتب شده است. همان طور که از جدول پیداست میزان متوسط رشد روزانه فوتی دنیا در شهریور ۰٫۲۱ درصد بوده که در مهر به ۰٫۱۶ و در آبان به ۰٫۱۵ درصد کاهش یافته است.

در آبان کشورهای روسیه با نرخ متوسط رشد فوتی روزانه ۰٫۴۹ درصد، ترکیه ۰٫۳ درصد و آمریکا با  ۰٫۱۷ درصد در جایگاه اول تا سوم قرار دارند. میزان نرخ متوسط رشد فوتی روزانه ایران در شهریور ۰٫۴۸ درصد بود که در مهر به ۰٫۱۹ درصد و در آبان به ۰٫۱۱ درصد کاهش یافته است. میزان متوسط نرخ رشد فوتی برای اغلب کشورهای همزمان (بجز کشورهای آلمان، انگلیس و روسیه) در آبان نسبت به مهر کاهش یافته است. به طور خاص کشورهای کانادا، فرانسه، برزیل، اسپانیا، پاکستان، ایتالیا و چین همگی دارای متوسط رشد فوتی روزانه زیر ۰٫۰۹ درصد هستند.

جدول ۴: آمار تحلیلی سامانه نماگرکووید-۱۹ متوسط نرخ رشد روزانه فوتی (درصد) از آبان ۹۹ الی آبان ۱۴۰۰

در ۱۳ کشور همزمان (کشورهای همزمان در شیوع بیماری)

آبان

۰۰

مهر

۰۰

شهریور۰۰

مرداد

۱۴۰۰

تیر

۱۴۰۰

خرداد

۱۴۰۰

اردیبهشت

۱۴۰۰

فروردین

۱۴۰۰

اسفند

۹۹

بهمن

۹۹

دی

۹۹

آذر

۹۹

کشور

۰٫۱۵

۰٫۱۶

۰٫۲۱

۰٫۲۳

۰٫۲۲

۰٫۳۸

۰٫۴۲

۰٫۳۸

۰٫۳۵

۰٫۵۸

۰٫۶۶

۰٫۷۱

کل دنیا

۰٫۴۹

۰٫۴۴

۰٫۴۳

۰٫۴۹

۰٫۵۲

۰٫۳۱

۰٫۳۵

۰٫۳۸

۰٫۴۹

۰٫۷

۰٫۹۱

۱٫۲۳

روسیه

۰٫۳

۰٫۳۳

۰٫۴۴

۰٫۲۴

۰٫۱۱

۰٫۲۳

۰٫۷۶

۰٫۶۵

۰٫۲۵

۰٫۴۵

۱

۱٫۳۶

ترکیه

۰٫۱۷

۰٫۲۶

۰٫۲۷

۰٫۱

۰٫۰۵

۰٫۰۸

۰٫۱۲

۰٫۱۶

۰٫۳۲

۰٫۶۹

۰٫۸

۰٫۷۵

آمریکا

۰٫۱۴

۰٫۰۸

۰٫۰۵

۰٫۰۲

۰٫۰۴

۰٫۱۲

۰٫۲۷

۰٫۲۵

۰٫۳۶

۱٫۰۶

۲٫۰۶

۲٫۱۷

آلمان

۰٫۱۱

۰٫۱۹

۰٫۴۸

۰٫۴۸

۰٫۲

۰٫۲

۰٫۵

۰٫۳

۰٫۱۴

۰٫۱۴

۰٫۲۱

۰٫۶۷

ایران

۰٫۱۱

۰٫۰۹

۰٫۱

۰٫۰۷

۰٫۰۳

۰٫۰۱

۰٫۰۲

۰٫۰۴

۰٫۱۹

۰٫۹

۱٫۰۳

۰٫۷۳

انگلیس

۰٫۰۹

۰٫۱۵

۰٫۰۹

۰٫۰۴

۰٫۰۵

۰٫۰۸

۰٫۲

۰٫۱۵

۰٫۱۸

۰٫۵۵

۰٫۸۴

۰٫۷۷

کانادا

۰٫۰۵

۰٫۰۸

۰٫۱

۰٫۱۶

۰٫۲۸

۰٫۳۸

۰٫۵۶

۰٫۸۴

۰٫۶۲

۰٫۴۸

۰٫۴۲

۰٫۳۵

برزیل

۰٫۰۴

۰٫۱۲

۰٫۳۱

۰٫۲۷

۰٫۱۴

۰٫۳

۰٫۶۷

۰٫۵۷

۰٫۳۴

۰٫۴۱

۰٫۵۷

۰٫۷۱

پاکستان

۰٫۰۴

۰٫۰۴

۰٫۰۵

۰٫۰۳

۰٫۰۲

۰٫۰۶

۰٫۲۱

۰٫۳۸

۰٫۳۳

۰٫۴۵

۰٫۶۴

۱٫۱۷

ایتالیا

۰٫۰۳

۰٫۰۵

۰٫۱۲

۰٫۰۸

۰٫۰۳

۰٫۰۵

۰٫۱۱

۰٫۱۹

۰٫۳

۰٫۷

۰٫۳۵

۰٫۴۷

اسپانیا

۰٫۰۳

۰٫۰۴

۰٫۰۹

۰٫۰۶

۰٫۰۳

۰٫۰۷

۰٫۲۲

۰٫۳۲

۰٫۳۴

۰٫۵۳

۰٫۵۵

۰٫۷۶

فرانسه

۰

۰

۰

۰

۰

۰

۰

۰

۰

۰٫۰۱

۰٫۰۱

۰

چین

نمودار ۵ میزان متوسط نرخ رشد روزانه شیوع بیماری و نیز متوسط نرخ رشد روزانه فوتی ایران را از آبان ۹۹ الی آبان ۱۴۰۰ نشان می‌دهد. روند کاهشی متوسط نرخ رشد بیماری از شهریور به ۰٫۵۲ و سپس به ۰٫۲۲ درصد در مهر و نهایتا به ۰٫۱۴ درصد در آبان در شکل نشان داده شده است. همچنین روند کاهش متوسط نرخ رشد فوتی روزانه بیماری از  ۰٫۴۸ درصد در شهریور به ۰٫۱۹ درصد در مهر و سپس به ۰٫۱۱ درصد در آبان ملاحظه می شود.

برخی مشخصات آماری کشورها با بیش از یک میلیون بیمار (۳۸ کشور) تا پایان آبان ۱۴۰۰ در جدول ۵ نشان داده شده است. میزان کل جمعیت بیماران جدید در دنیا در آبان  ۱۴ میلیون و ۱۲۷ هزار نفر بود و به این ترتیب جمعیت کل بیماران در دنیا تا آخر آبان ۱۴۰۰ به بیش از ۲۵۷ میلیون و ۸۳۸ هزار نفر رسیده است.

میزان کل جمعیت بیمار در ایران با افزایش ۲۳۲ هزار نفر در آبان به بیش از ۶ میلیون و ۷۷ هزار نفر رسیده و در میان این کشورها در جایگاه ۸ قرار دارد. بر اساس این گزارش، ایران در آبان ۱۴۰۰ با میزان متوسط رشد روزانه بیماری ۰٫۱۴ درصد در جایگاه ۱۷ دنیا قرار گرفته است. جهت اطلاع ایران با میزان متوسط نرخ رشد بیماری ۰٫۲۲ درصد در مهر در جایگاه ۱۰ دنیا قرار داشت.

در آبان کشورهای اطریش با متوسط نرخ رشد روزانه ۰٫۹۷ درصد، ویتنام  با ۰٫۷۳  درصد و اکراین  با ۰٫۶۸ درصد به ترتیب در جایگاه های اول تا سوم  قرار دارند.

آمار فوتی ایران در شهریورماه  ۱۶۱۵۳ نفر، در مهر با کاهش نسبتا زیادی به ۶۷۳۷  نفر و در آبان با کاهش مجدد به ۴۰۲۸ نفر رسیده و بر این اساس تا پایان آبان آمار کل فوتی کشور به ۱۲۸ هزار و ۹۳ نفر رسیده است. نرخ متوسط رشد روزانه فوتی ایران در آبان به ۰٫۱۱ درصد کاهش یافته و همانطور که از جدول مشاهده می شود در میان کشورهای مربوطه در جایگاه ۱۶ قرار دارد. این در حالی است که ایران در مهر با متوسط رشد روزانه فوتی ۰٫۲۲ درصد در جایگاه ۱۲ قرار داشت. جهت اطلاع میزان رشد متوسط فوتی روزانه کشورهای اکراین ۰٫۸۶ درصد، رومانی ۰٫۷۶ درصد و صربستان ۰٫۶ درصد بوده که به ترتیب در جایگاه اول تا سوم کشورهای دنیا قرار دارند.

میزان متوسط نرخ رشد فوتی دنیا در شهریور ۰٫۲۱ درصد بود که در مهر به ۰٫۱۶ درصد و در آبان به ۰٫۱۵ درصد رسیده  است. جدول ۵ نشان می دهد که نرخ رشد متوسط روزانه فوتی ۱۹ کشور (از ۳۸ کشور) کمتر از  ۰٫۱ درصد قرار دارد.

جدول ۵: آمار تحلیلی سامانه نماگرکووید-۱۹:  آمار بیماران در آبان، کل بیماران و  بهبود یافتگان،  متوسط نرخ رشد روزانه، متوسط نرخ رشد روزانه فوتی  تا آخر آبان ۱۴۰۰ برای کشورهای با جمعیت بیمار بیش از ۱ میلیون نفر(۳۸ کشور)

متوسط  نرخ رشد روزانه فوتی (درصد)

در آبان

میزان کل  فوتی تا آخر آبان ۱۴۰۰

متوسط  نرخ رشد روزانه بیماری (درصد) در آبان

آمار بیماران درآبان، بیماران کل و نیز بهبود یافتگان

ردیف

میزان کل بهبودی تا پایان آبان

میزان کل بیماران تا پایان آبان

بیمار درآبان ۱۴۰۰

 

۰٫۱۵

کل دنیا

۵,۱۶۷,۹۵۵

کل دنیا

۰٫۱۹

کل دنیا

۲۳۳,۳۷۹,۸۰۳

۲۵۷,۸۳۸,۸۷۵

۱۴,۱۲۷,۹۱۹

کل دنیا

 

۰٫۸۶

اکراین

۷۹۳,۶۵۱

آمریکا

۰٫۹۷

اطریش

۳۸,۴۶۳,۰۴۱

۴۸,۵۹۲,۸۱۰

۲,۳۳۰,۴۷۳

آمریکا

۱

۰٫۷۶

رومانی

۶۱۲,۷۲۲

برزیل

۰٫۷۳

ویتنام

۳۳,۹۲۲,۰۳۷

۳۴,۵۱۸,۹۰۱

۳۶۰,۱۲۹

هند

۲

۰٫۶

صربستان

۴۶۵,۹۱۱

هند

۰٫۶۸

اکراین

۲۱,۲۲۲,۰۳۲

۲۲,۰۱۷,۲۷۶

۳۰۵,۴۳۳

برزیل

۳

۰٫۴۹

روسیه

۲۹۲,۳۷۲

مکزیک

۰٫۶۵

بلژیک

۸,۷۵۱,۹۴۵

۹,۸۴۵,۴۹۲

۱,۱۵۵,۵۴۳

انگلیس

۴

۰٫۴۲

فیلیپین

۲۶۴,۰۹۵

روسیه

۰٫۶۳

آلمان

۸,۰۲۴,۹۳۰

۹,۳۳۱,۱۵۸

۱,۱۶۲,۸۵۳

روسیه

۵

۰٫۳۳

ویتنام

۲۰۰,۸۶۶

پرو

۰٫۵۶

هلند

۸,۰۹۱,۹۴۷

۸,۵۷۱,۵۵۴

۷۷۰,۷۵۸

ترکیه

۶

۰٫۳۱

تایلند

۱۴۳,۹۲۷

اندونزی

۰٫۵

ج چک

۷,۰۵۰,۲۹۷

۷,۴۱۴,۹۷۱

۳۰۰,۳۹۹

فرانسه

۷

۰٫۳

ترکیه

۱۴۳,۷۳۹

انگلیس

۰٫۴۷

رومانی

۵,۷۸۳,۴۲۵

۶,۰۷۷,۴۳۸

۲۳۲,۸۴۹

ایران

۸

۰٫۲۳

اطریش

۱۳۳,۱۷۷

ایتالیا

۰٫۴۵

روسیه

۴,۶۲۶,۳۰۰

۵,۳۷۸,۱۹۲

۹۲۲,۷۹۲

آلمان

۹

۰٫۲

مالزی

۱۲۸,۹۵۶

کلمبیا

۰٫۴۳

صربستان

۵,۱۸۱,۳۶۶

۵,۳۱۵,۳۴۸

۳۶,۴۳۸

آرژانتین

۱۰

۰٫۱۹

لهستان

۱۲۸,۰۹۳

ایران

۰٫۴۲

انگلیس

۴,۹۰۱,۰۷۴

۵,۰۸۰,۶۶۳

۸۲,۹۳۱

اسپانیا

۱۱

۰٫۱۷

آمریکا

۱۱۸,۴۶۱

فرانسه

۰٫۴۱

لهستان

۴,۸۸۸,۲۷۸

۵,۰۴۸,۰۶۱

۶۰,۰۴۰

کلمبیا

۱۲

۰٫۱۷

ج چک

۱۱۶,۳۷۷

آرژانتین

۰٫۴۱

تایلند

۴,۶۴۳,۷۵۱

۴,۹۲۵,۶۸۸

۱۹۲,۱۳۱

ایتالیا

۱۳

۰٫۱۴

آلمان

۹۹,۶۱۳

آلمان

۰٫۳۲

ترکیه

۴,۱۰۱,۵۴۷

۴,۲۵۳,۴۱۲

۱۴,۸۱۸

اندونزی

۱۴

۰٫۱۳

هلند

۸۹,۵۷۴

آفریقا ج

۰٫۲۳

مالزی

۳,۲۲۲,۳۷۹

۳,۸۶۲,۱۳۷

۸۹,۵۸۱

مکزیک

۱۵

۰٫۱۱

ایران

۸۷,۸۱۰

اسپانیا

۰٫۱۷

آمریکا

۲,۸۸۷,۸۴۷

۳,۳۴۵,۴۲۹

۳۸۳,۵۰۶

لهستان

۱۶

۰٫۱۱

انگلیس

۸۱,۲۷۲

لهستان

۰٫۱۴

ایران

۲,۷۶۲,۹۵۰

۳,۳۳۲,۹۴۳

۶۰۷,۵۵۸

اکراین

۱۷

۰٫۱۱

عراق

۸۰,۸۲۲

ترکیه

۰٫۱۴

فرانسه

۲,۸۲۱,۱۴۱

۲,۹۲۹,۸۶۲

۱۰,۹۷۹

آفریقا ج

۱۸

۰٫۱

بلژیک

۷۵,۰۴۲

اکراین

۰٫۱۴

ایتالیا

۲,۷۵۷,۵۳۸

۲,۸۲۵,۸۶۹

۷۹,۹۸۰

فیلیپین

۱۹

۰٫۰۹

هندوستان

۵۴,۹۸۸

رومانی

۰٫۱۴

کانادا

۲,۴۸۷,۸۰۹

۲,۵۸۶,۶۰۱

۱۶۶,۳۷۹

مالزی

۲۰

۰٫۰۹

کانادا

۴۷,۰۷۰

فیلیپین

۰٫۱۳

شیلی

۲,۰۵۱,۶۴۲

۲,۴۴۲,۲۸۶

۳۷۱,۶۸۹

هلند

۲۱

۰٫۰۸

مکزیک

۳۸,۱۱۷

شیلی

۰٫۱۲

پرتغال

N/A

۲,۲۲۴,۳۴۴

۳۰,۲۱۲

پرو

۲۲

۰٫۰۶

ر اشغالگر

۳۲,۱۲۷

ج چک

۰٫۱

فیلیپین

۲,۰۳۳,۰۱۵

۲,۰۷۴,۴۱۹

۳۰,۴۵۶

عراق

۲۳

۰٫۰۵

برزیل

۳۰,۰۰۲

کانادا

۰٫۰۸

مکزیک

۱,۹۵۶,۹۲۳

۲,۰۶۴,۵۸۱

۲۳۳,۱۹۲

تایلند

۲۴

۰٫۰۵

شیلی

۲۹,۴۹۸

پاکستان

۰٫۰۷

سوئد

۱,۷۶۸,۲۵۶

۱,۹۹۵,۳۱۷

۲۷۲,۸۷۱

ج چک

۲۵

۰٫۰۴

ایتالیا

۲۸,۶۵۹

مالزی

۰٫۰۶

اسپانیا

۱,۷۱۰,۷۰۷

۱,۷۶۵,۹۰۷

۶۹,۹۹۳

کانادا

۲۶

۰٫۰۴

پاکستان

۲۷,۹۵۳

بنگلادش

۰٫۰۵

برزیل

۱,۶۳۹,۳۴۴

۱,۷۶۲,۷۰۱

۲۲۷,۷۵۹

رومانی

۲۷

۰٫۰۴

ژاپن

۲۶,۵۶۸

بلژیک

۰٫۰۵

پرو

۱,۶۳۹,۹۲۹

۱,۷۴۳,۱۳۷

۶۵,۱۱۴

شیلی

۲۸

۰٫۰۴

پرتغال

۲۳,۷۶۱

عراق

۰٫۰۵

عراق

۱,۷۰۶,۷۳۴

۱,۷۲۶,۳۳۱

۱۰,۲۴۳

ژاپن

۲۹

۰٫۰۳

کلمبیا

۲۳,۶۶۵

تایلند

۰٫۰۵

ر اشغالگر

۱,۲۶۶,۳۶۱

۱,۵۸۱,۵۰۰

۲۷۵,۸۲۲

بلژیک

۳۰

۰٫۰۳

فرانسه

۲۰,۳۸۵

هلند

۰٫۰۴

هندوستان

۱,۵۳۸,۱۹۸

۱,۵۷۴,۰۸۸

۶,۹۴۹

بنگلادش

۳۱

۰٫۰۳

آفریقا ج

۱۸,۹۶۶

ژاپن

۰٫۰۴

کلمبیا

۱,۳۲۷,۰۹۲

۱,۳۴۰,۶۱۵

۱۸,۷۲۱

ر اشغالگر

۳۲

۰٫۰۳

اسپانیا

۱۸,۳۴۷

پرتغال

۰٫۰۴

پاکستان

۱,۲۳۰,۷۳۴

۱,۲۸۱,۸۷۲

۱۴,۴۷۹

پاکستان

۳۳

۰٫۰۳

سوئد

۱۸,۳۲۱

سوئد

۰٫۰۳

آرژانتین

۱,۱۵۱,۳۱۶

۱,۲۳۳,۰۵۷

۱۴۷,۳۲۹

صربستان

۳۴

۰٫۰۲

پرو

۱۵,۰۷۸

صربستان

۰٫۰۲

اندونزی

۱,۱۵۱,۷۸۵

۱,۱۸۸,۷۳۵

۲۲,۷۳۹

سوئد

۳۵

۰٫۰۲

اندونزی

۱۲,۰۱۵

ر اشغالگر

۰٫۰۲

آفریقا ج

۱,۰۵۹,۰۰۲

۱,۱۲۲,۲۸۳

۳۸,۶۳۲

پرتغال

۳۶

۰٫۰۲

آرژانتین

۱۱,۲۲۵

 

۰٫۰۲

ژاپن

۹۰۵,۵۰۰

۱,۰۹۴,۵۱۴

۲۱۲,۹۹۲

ویتنام

۳۷

۰٫۰۲

بنگلادش

۸,۱۷۶

 

۰٫۰۲

بنگلادش

۸۹۵,۱۵۴

۱,۰۵۶,۶۱۳

۲۶۵,۳۸۷

اطریش

۳۸

ج) بررسی میزان بهبودی و کشندگی بیماری

دهقانی اظهار داشت: در ادامه با تحلیل و آنالیز آمار بیماران، بهبود یافتگان و نیز فوتی ها به بررسی نحوه اثرگذاری بیماری در دنیا و سایر کشورها پرداخته خواهد شد. تا پایان آبان ۱۴۰۰ مجموعا تعداد ۲۵۷ میلیون و ۸۳۸ هزار بیمار در دنیا به طور رسمی شناسایی و در سامانه کووید-۱۹ درج شده است. از این میزان تعداد ۲۳۳ میلیون و ۳۷۹ هزار نفر بهبود یافته و  ۵ میلیون و ۱۶۷ هزار نفر فوت شده اند. بنابراین متوسط میزان نسبت بهبود یافته به بیماران در دنیا برابر با  ۹۰٫۵ درصد و نیز متوسط نسبت فوتی به بیماران در دنیا برابر ۲ درصد بوده است. بنابراین به طور متوسط در دنیا از هر ۱۰۰ نفر بیمار حدود ۹۰ درصد بهبود و ۲ نفر فوت شده اند.

با اینحال میزان بهبودی و فوتی یا کشندگی بیماری در کشورها و در ماه های مختلف سال متفاوت بوده است. در نمودار ۶ درصد نسبت فوتی به بیمار برای کشورهای با آمار بیماری بالای ۱ میلیون نفر (۳۸ کشور) به ترتیب صعودی و در آبان ۱۴۰۰ نشان داده شده است.

 همانطور که از نمودار مشاهده می شود کشورهای مکزیک با ۷٫۴۸ درصد، فلیپین با ۶٫۹۴ درصد و آفریقای جنوبی با ۶٫۲۲ درصد بیشترین میزان کشندگی را داشته اند. در واقع این کشورها در آبان بازای هر ۱۰۰ بیمار به ترتیب ۷٫۴۸، ۶٫۹۴ و ۶٫۲۲ نفر فوتی داشته اند. کشورهای اطریش با ۰٫۲۹ درصد، بلژیک با ۰٫۲۷ درصد و هلند با ۰٫۱۸ درصد کمترین میزان کشندگی بیماری را داشته‌اند. میزان کشندگی بیماری در ایران  ۱٫۷۳ درصد بوده و از این نظر جایگاه ۱۵ را دارد.

میانگین میزان کشندگی بیماری در دنیا در آبان برابر با ۱٫۵۲ درصد بوده است.

در نمودار ۷، میزان درصد نسبت بهبودی به کل بیماری در آبان برای کشورهای با آمار بیماری بالای ۱ میلیون نفر به ترتیب صعودی نشان داده شده است. در آبان تعداد ۱۴ میلیون و ۱۲۷ هزار بیمار در دنیا ثبت شده که از این میزان تعداد ۱۲ میلیون و ۵۴۱ هزار نفر بهبود یافته اند.

بنابراین متوسط نسبت درصد بهبودی به بیمار در این ماه در دنیا برابر با  ۸۸٫۸ درصد بوده است. با اینحال با توجه به شرایط و استانداردها و نیز بر اساس آمار ثبت شده میزان بهبودی بیماری در کشورها متفاوت است. به طور خاص برای ایران تعداد بیماران در آبان برابر با ۲۳۲ هزار و ۸۴۹ نفر بوده در حالی که تعداد کل بهبودیافتگان در همین ماه برابر با ۳۹۴ هزار و ۹۲۹ نفر بوده است. بنابراین نسبت درصد بهبودی به بیماری در این ماه برابر با ۱۶۹٫۲ درصد بوده است.  این امر به معنای  آن است که بازای هر ۱۰۰ نفر بیمار ۱۶۹ نفر بهبودی حاصل شده و در این ماه ۶۹ نفر از بیماران قبل نیز بهبود یافته و در واقع نرخ افزایش بهبودی ۶۹ درصد بیش از بیماری است. همانطور که از نمودار ۷ مشاهده می شود  از نظر درصد نسبت بهبودی به بیماری جمهوری اسلامی ایران با ۱۶۹٫۲ درصد، عراق با ۱۶۶٫۷ درصد و فیلیپین با ۱۵۰ درصد به ترتیب در جایگاه های اول الی سوم قرار دارند. کشورهای بلژیک با ۲۴٫۴ درصد، هلند با ۲۱٫۵ درصد و شیلی با ۱۹٫۲ درصد نسبت بهبودی به بیماری کمترین میزان را داشته اند.

همانطور که پیشتر اشاره شده میزان بهبودی در هر کشور تابعی از استاندارها و شرایط متفاوت خواهد بود.

موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC)، جهت تسریع فرایند اطلاع رسانی در زمینه یافته های جدید علمی در مورد ویروس کووید-۱۹ و کمک به پژوهشگران، سیاست‌گذاران حوزه سلامت و عموم مردم و نیز پاسخ دهی مطلوب به همه گیری جهانی، سامانه نماگرکووید-۱۹ (ISC COVID-19 Visualizer) را از ابتدای بروز بیماری راه اندازی کرده است. اطلاعات این پایگاه شامل جدیدترین مقالات علمی تمام متن منتشر شده و پیش چاپ و نیز آمار مربوط به وضعیت انتشار بیماری بر اساس نقشه جهانی از وضعیت همه‌گیری بیماری کووید-۱۹ بوده و با جستجو در آن تازه ترین آمار مبتلایان، مرگ و میر، درمان‌شدگان و همچنین نسبت های ابتلا به جمعیت به تفکیک هر کشور و مقایسه بر اساس نمودار زمانی-مکانی قابل مشاهده است. آدرس وبگاه این سامانه https://maps.isc.ac/covid19/)) بوده که از طریق وبگاه اصلی موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC) https://www.isc.ac)) در دسترس می‌باشد. این سامانه همچنین به درخواست سازمان همکاری های اقتصادی کشورهای عضو دی هشت (D8) برای بهره برداری کشورهای عضو، در فروردین ماه ۱۳۹۹ با حضور نمایندگان کشورهای عضو این سازمان به دعوت مرکز بهداشت و حمایت اجتماعی سازمان D8 (D8-HSP) و نیز مرکز بهداشت جهانی (Chatham House) لندن به صورت ویدیوکنفرانس رونمایی و در وبگاه آن سازمان به آدرس (http://developing8.org/) قرار گرفت.

در حال حاضر حدود ۱۸۰۰۹ مدرک از آخرین یافته های علمی در خصوص ویروس کووید-۱۹ در قالب مقاله تمام متن چاپ شده و پیش چاپ در این سامانه در دسترس محققان و پژوهشگران قرار دارد و البته این اطلاعات به طور روزانه به روز رسانی می‌شود. از این تعداد پژوهش، کشورهای آمریکا، چین و انگلیس به ترتیب با ۲۸۱۲، ۲۴۰۶ و ۱۲۲۴ مقاله بیشترین مشارکت علمی را در مقایسه با سایر کشورهای دنیا در این حوزه داشته‌اند. سایر کشورها از جمله ایتالیا (۱۱۷۹ مدرک)، فرانسه (۴۴۷ مدرک)، کانادا (۴۳۹ مدرک)، هند (۴۱۷ مدرک)، آلمان (۴۱۲ مدرک) و استرالیا (۳۳۵ مدرک) به ترتیب در جایگاه های چهارم الی نهم قرار دارند. ضمنا کشور ایران با ۲۸۳ مقاله جایگاه دهم دنیا را در پژوهش و تحقیق و یافته‌های جدید در خصوص ویروس کووید-۱۹ دارد. در این سامانه همچنین مجموعه‌ای از دستورالعمل‌ها و پروتکل‌های صادر شده توسط سازمان‌های معتبر دنیا از جمله سازمان بهداشت جهانی (WHO) در حوزه بهداشت، سلامت و مقابله با شیوع بیماری کووید –۱۹  قرار دارد که می‌تواند مورد استفاده عموم قرار گیرد.

انتهای پیام/ابراهیم عباسی