مدیر جهادکشاورزی شهرستان نیریز از کاشت ۵۰۰ اصله نهال “زرشک بیدانه پفکی” در سطح ۸۰۰۰ مترمربع برای اولین بار درمزرعه ویگ حومه نیریز خبرداد و گفت: در شرایط کنونی لزوم تغییر الگوی کشت و حرکت بهسمت محصولات مقاوم به خشکسالی، بیش از پیش احساس میشود.
به گزارش پگاه خبر، علیرضا بصیری تصریحکرد: زرشک بی دانه ازجمله درختچههایی است که قابلیت رشد و تولید در زمینهای کم بهره با آب شور را داراست وتوجه بیشتر به آن ضمن بالا بردن ظرفیت تولید محصولات کشاورزی در حفاظت از خاک منطقه نیز میتواند موثر باشد.
بهگفته وی؛ نیاز آبی زرشک بیدانه، نسبت به درختان یا درختچههای میوه مشابه، پائین است و درسالهای خشک، کشاورزان زرشککار تنها با سه نوبت آبیاری باغ در طول تابستان هم محصول را میتوانند برداشتکنند و حتی بههنگام وقوع اتفاقات پیشبینینشده مثل خشک شدن چاه آب وعدم امکان آبیاری در طول سال زراعی؛ این درختچه مقاوم توانستهاست با تحمل خسارت و با اتکا به ذخایر رطوبتی خاک و “آب محدود حاصل از نزولات جوی” زنده بماند.
او افزود: این محصول در مناطقی که ارتفاع آن از سطح دریا بیشتراز ۱۵۰۰ متر است بهتر پرورش می یابد و برای تولید میوه کافی و عملکرد بالا به محلی آفتابی با جریان هوای خوب احتیاج دارد؛ در برابر باد مقاومت خوبی داشته و از آن به عنوان حصار و بادشکن نیز استفاده میشود اما وزش بادهای گرم، بهویژه در هنگام گلدهی، میزان تولید و کیفیت میوه آن را بهشدت مورد تاثیر قرارمیدهد.
بصیری اظهارکرد: زرشک بیدانه طالب خاکهای نسبتا سبک لومی – شنی بازهکشی خوب در مناطق کوهپایهای است و در خاک گچی وآهکی نیز بهخوبی رشد می کند؛ همچنین EC وPH بالا رانیز تحمل کرده ونیازی به خاکهای غنی ندارد و در مجموع گیاه کمتوقعی است.
مدیر جهادکشاورزی شهرستان نی ریز خاطرنشانکرد: اگر چه زرشک از گیاهان مقاوم به کم آبی است ولی در سه تا چهار سال ابتدای کاشت، بسته به بافت خاک و شرایط آب و هوایی، دور آبیاری آن، ۷تا۸ روز است و در سالهای بعد معمولا هر ۱۲ تا ۱۵ روز یک بار آبیاری می شود؛ گاهی فاصله دو نوبت آبیاری به ۲۰ روز و بیشتر هم می رسد که البته به کاهش عملکرد منجرمی شود.
این مقام مسئول ابرازکرد: زرشک بیدانه بهصورت نهال، در بهمنماه کاشته میشود و از سال پنجم محصول آن اقتصادی با متوسط تولید دو تا سه تن در هکتار است و برداشت آن بر اساس مشاهده برخی خصوصیتهای ظاهری مثل تغییر رنگ از قرمز روشن به قرمز تیره، نرم شدن بافت میوه وغلیظ شدن محتویات داخل آن (ایجاد حالت چسبندگی بیشتر درصورت فشرده شدن میوه در میان دو انگشت) و کاهش میزان ترشی طعم آن صورتمیگیرد و درمجموع، بسته به شرایط آبوهوایی منطقه، برداشت این محصول معمولا از پانزدهم مهر تا نیمه آبانماه انجام می شود.
زرشک بهدلیل رنگ وطعم دلپذیرش سالهاست که زینتبخش سفرههای ایرانیان است؛ میوه زرشک طبیعتی سرد و خشک دارد و در طب سنتی مقوی کبد، قلب، صفرابر و مسکن حرارت معده است؛ از برگ آن بهتنهایی یا “مخلوط باداروهای مناسب” برای زخم روده استفاده میشود؛ همچنین برای میوه زرشک خاصیت منقبضکننده عروق قائلبوده و بربرین (ترکیب دارویی موجود در آن) را به عنوان مقوی معده توصیه کرده اند، جویدن برگ زرشک باعث سفتی لثه ها میشود و برگ آن بهعنوان قابض و در درمان عوارض ناشی از فقدان ویتامینC نیز کاربرددارد.
انتهای پیام/



