اقتصاددانان معتقدند؛ ثبات قیمت دلار در محدوده ۲۰ هزار تومان شدنی است و چنانچه بانک مرکزی جلو سفته بازی ارزی را بگیرد و از طرفی با مدیریت درست نیاز متقاضیان واقعی این کالا را تامین کند، قیمت دلار به حدود ۲۰ هزار تومان می رسد و می توان نرخ این کالا را در بازار ثابت نگه داشت.
به گزارش پگاه خبر: قیمت دلار مدتی است با نوسان البته با شیب ملایم رو به پایینی در بازاردر حرکت است. این موضوع که ناشی از مدیریت تقاضا و کاهش میزان سفته بازی است، موجب شده است که طی یک ماه اخیر شاهد افت قیمت نرخ ۴ تا ۵ هزار تومانی دلار دربازار شویم. روند کنونی کاهش نرخ ارز در بازار حاکی است که فعالان چنین بازاری دیگر چون ماههای گذشته بر رشد قیمت این کالا تاثیرگذار نیستند، بازار با آرامش نسبی همراه است و دلالان و سفته بازان و حتی سرمایه گذارانی که ارز را به عنوان کالایی برای سودآوری انتخاب می کردند مدتی است خیلی راغب به ورود به این بازار نیستند.
کاهش حدود ۵ هزار تومانی نرخ ارز در ۴۰ روز
به طور مثال قیمت دلار که در ۲ ماه گذشته به کانال ۳۰ هزار تومان هم رسید اما اکنون با سیر نزولی در کانال ۲۵ هزار تومان قراردارد و چنانچه بانک مرکزی بازار را بدرستی مدیریت کند، کاهش قیمت این کالای تاثیر گذار بر اقتصاد کشور تا مرز ۲۰ هزار تومان و حتی کمتر از آن نیز بعید به نظر نمی سد. البته بانک مرکزی همچنان تلاش می کند با تقویت عرضه در بازار به تقاضاهای ارزی پاسخ دهد، برهمین اساس نیز تداوم عرضههای روزانه ارز در سامانه نیما و بازار متشکل ارزی موجب شده تا نیاز ارزی بازار پاسخ داده شود و دیگر به مانند قبل نوسانات لحظه ای در بازار ایجاد نشود. به عقیده کارشناسان اقتصادی و بازار، سکان قیمت ارز در دست بانک مرکزی است و چنانچه سیاست گذاری های این بانک در تعیین نرخ ارز به درستی انجام و بازار عرضه و تقاضا این کالای مهم اقتصادی به خوبی مدیریت شود می توان شاهد قیمت دلار زیر ۲۰ هزار تومان نیز در بازار بود. اما بانک مرکزی برخی مواقع هم مانع کاهش نرخ ارز در بازار است.
سکان قیمت ارز در دست بانک مرکزی است و چنانچه سیاست گذاری های این بانک در تعیین نرخ ارز به درستی انجام و بازار عرضه و تقاضا این کالای مهم اقتصادی به خوبی مدیریت شود می توان شاهد قیمت دلار زیر ۲۰ هزار تومان نیز در بازار بود
کاهش نرخ دلار در بازار تا مرز ۲۰ هزار تومان
ایمان اسلامیان، اقتصاددان در گفتگو با «خبرگزاری بازار» می گوید؛ اگر بانک مرکزی با حرکت در مسیر کاهش نرخ تورم و کنترل نقدینگی گام برگرد و از طرفی گشایش هایی در اقتصاد کشور با ارتباط با دنیا حاصل شود، قیمت ارز در بازار به شدت پایین می آید و نرخ دلار تا رسیدن به ۲۰ هزار تومان کاهشی می شود.
وی به برآورد نرخ ارز در کشور با محاسبه نظریه مقدار پول که تعیین کننده قیمت دلار با محاسبات نرخ تورم کشور با کشورهای دنیا مشخص می شود، اشاره کرد و افزود: با توجه به محاسبات انجام شده نرخ واقعی دلار در کشور همان ۲۰ تا ۲۲ هزار تومان است با این وجود رسیدن قیمت دلار به چنین قیمتی کار سختی نیست. این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: پیش بینی می شود نرخ ارز تا پایان سال همچنان کاهشی باشد و به ۲۰ هزار تومان هم برسد، البته تحقق چنین امری نیازمند مدیریت بانک مرکزی در بازار بخصوص توجه به کاهش نرخ تورم و انتظارات تورمی همچنین مهار رشد نقدینگی است.
ضرورت توجه به ایجاد پیمان دوجانبه پولی برای خنثی سازی مسائل بین المللی بر نوسان قیمت ارز در کشور
اسلامیان اضافه کرد: هر چند عوامل بین المللی و سیاست های خارجی می تواند بر نوسان نرخ ارز در بازار تاثیر گذار شود اما تنها راه برای برون رفت از این موضوع حرکت جدی در مسیر ایجاد پیمانهای دو یا چند جانبه پولی با دنیا بخصوص چند کشور مهم نظیر چین، کره جنوبی، ترکیه و عراق است تا اقتصاد کشور و نرخ ارز از تکانه های ارزی مصون شود.
تنها راه برای برون رفت از این موضوع حرکت جدی در مسیر ایجاد پیمانهای دو یا چند جانبه پولی با دنیا بخصوص چند کشور مهم نظیر چین، کره جنوبی، ترکیه و عراق است تا اقتصاد کشور و نرخ ارز از تکانه های ارزی مصون شود
بانک مرکزی به راحتی می توانست قیمت دلار را در رقم ۲۲ هزار تومان تثبیت کند
آلبرت بغزیان اقتصاددان برجسته و استاد دانشگاه تهران نیز در گفتگو با خبرگزاری «بازار» دراین باره می گوید؛ با توجه به رسیدن قیمت دلار به ۲۲ هزار تومان پس از انتخاب بایدن به عنوان رئیس جمهور آمریکا در ماه گذشته بانک مرکزی به راحتی می توانست قیمت دلار را با این رقم در بازار تثبیت کند، اما این کار را نکرد و دلار ۲۲ هزار تومانی خیلی در بازار دوامی نیاورد.
وی با بیان اینکه خود بانک مرکزی مقصر اصلی افزایش نرخ ارز در بازار است، افزود: صرافی های بانکی تحت نظر بانک مرکزی، معمولا هر چند روز یک بار به جای کاهش قیمت ارز در بازار نرخ این کالا را در تابلوهای فروش افزایش می دهند این موضوع باعث می شود تا سیگنال گرانی به بازار آزاد داده شود درحالی که اگر بانک مرکزی بخواهد قیمت ارز را در بازار کاهشی کند قیمت ارز را در صرافی های بانکی پایین در نظر می گیرد تا کسی به سراغ ارز آزاد گران نرود.
صرافی های بانکی تحت نظر بانک مرکزی، معمولا هر چند روز یک بار به جای کاهش قیمت ارز در بازار نرخ این کالا را در تابلوهای فروش افزایش می دهند این موضوع باعث می شود تا سیگنال گرانی به بازار آزاد داده شود درحالی که اگر بانک مرکزی بخواهد قیمت ارز را در بازار کاهشی کند قیمت ارز را در صرافی های بانکی پایین در نظر می گیرد تا کسی به سراغ ارز آزاد گران نرود.
این کارشناس اقتصادی افزود: این که بانک مرکزی می گوید، قیمت ارز را زیر قیمت بازار آزاد تعیین می کند. استدلال درستی نیست. اما اگر بانک مرکزی علاوه بر تامین درست نیاز متقاضیان ارزی بازار را به خوبی مدیریت کند و نرخ ارز را با رقمی قابل توجه پایین تر از نرخ بازار تعیین کند، قیمت ها در بازار آزاد هم سقوط می کند.
تا زمانی که قیمت ارز به زیر ۲۰ هزار تومان نرسد قیمت ها دربازار همچنان بالاست
بغزیان به ثبات قیمت ارز در چند سال گذشته اشاره کرد و افزود: چه طور بانک مرکزی در آن سالها توانست قیمت ارز را پس از مدت ها ثابت نگه دارد اما الان با وجودی که تقاضای آنچنانی در بازار آزاد وجود ندارد و از طرفی قیمت ها خود به خود در این بازار کاهشی است، نسبت به ثبات قیمت و یا کاهش نرخ ارز بی توجه است؟
وی به افزایش قیمت همه کالاها و خدمات در بازار در پی رشد نرخ ارز اشاره کرد و افزود: تا زمانی که قیمت ارز به زیر ۲۰ هزار تومان نیاید با توجه به چسبندگی قیمت ها در بازار نباید انتظار داشت قیمت ها در بازار کاهشی شود.
کاهش قیمت دلار و سکه در بازار
بنا به این گزارش، دیروز و در آخرین روز فعالیت هفتگی بازار، قیمت دلار به ۲۵ هزار ۸۵۰ تومان رسید این در حالی است که قیمت این کالا در روز ماقبل ۲۵ هزار و ۹۸۰بود.
همزمان با کاهش قیمت ارز، قیمت سکه نیز در بازار نسبت به روزهای قبل (چهارشنبه) با کاهش همراه شد. سکه روز چهارشنبه در بازار در کانال ۱۲ میلیونی قیمت خورده بود ولی دیروز با کاهش قیمت در کانال ۱۱ میلیون تومان بفروش می رفت.
با سیر تدریجی قیمت ارز در بازار، خیلی از فعالان بازار طلا و سکه می گویند: اکنون دیگر چون گذشته تقاضای آنچنانی برای خرید طلا و سکه در بین مردم وجود ندارد و بازار در رکود به سر می برد. بازاریها می گویند: بعد از کاهش چند میلیونی قیمت سکه دیگر تقاضایی برای خرید سکه نداریم. البته افزایش قیمت ارز در بازار یکی از دلایل اصلی افزایش قیمت طلا و سکه بوده است و این سناریو در روزهای اخیر بازهم تکرار شد ولی خیلی دوام نداشت چراکه دلار نیز از کانال ۲۶ هزار تومان به کانال ۲۵ هزار تومان بازگشت و قیمت ها را نزولی کرد.
دیروز در بازار ارز قیمت دلار ۲۵ هزار و ۸۵۰ تومان، یورو ۳۱ هزار و ۱۰۰ تومان و درهم امارات ۷ هزار و ۱۴۰ تومان اعلام شد.
همچنین قیمت خرید و فروش دلار دیروز در صرافی ها ۲۵ هزار و ۸۰۰ تومان و قیمت خرید دلار نیز با اختلاف ۱۰۰۰ تومانی نسبت به قیمت فروش، ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومان تعیین شد. قیمت فروش یورو نیز معادل ۳۱ هزار و ۵۵۰ تومان و قیمت خرید یورو نیز ۳۰ هزار و ۵۵۰ تومان اعلام شد.
سکه به کانال ۱۱ هزار تومان بازگشت
البته باید گفت که نرخ خرید و فروش دلار و یورو در صرافیهای بانکی و بازار متشکل ارزی متغیر است و متناسب با نوسانات بازار آزاد در طول روز چند بار تغییر میکند.
با کاهش نسبی قیمت ارز در بازار قیمت سکه نیز دیروز در بازر کاهشی شد و سکه از کانال ۱۲ میلیون تومان به کانال ۱۱ میلیون تومان نشست.
علاوه بر این دیروز در بازار آزاد قیمت طلای ۱۸عیار هرگرم یکمیلیون و ۱۳۶ هزار تومان شد و نرخ سکه تمامبهار آزادی طرح جدید ۱۱ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان و قیمت سکه طرح قدیم ۱۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان رقم خورد.
همچنین قیمت نیمسکه بهار آزادی ۶ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان، ربعسکه بهار آزادی ۴ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان و سکه گرمی ۲ میلیون و ۳۸۰ هزار تومان تعیین شده است و به فروش میرسید. قیمت طلای ۲۴ عیار نیز هر گرم یکمیلیون و ۵۱۶ هزار تومان و هر مثقال طلا ۴ میلیون و ۹۲۵ هزار تومان ارزشگذاری شد.